Kvótareferendum: rajzzal is segítik a levélben szavazást

Budapest, 2016. augusztus 3. A kvótareferendum magyarországi szavazásra készült szavazólapjának mintája a Nemzeti Választási Iroda fővárosi székházában 2016. augusztus 3-án. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezen a napon jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az október 2-i kvótanépszavazáson levélben voksoló határon túliaknak a Nemzeti Választási Iroda rajzos tájékoztatót is küld a szavazás menetéről, mert a 2014-es parlamenti választáson – amikor először lehetett levélben szavazni – magas volt az érvénytelenül visszaküldött iratok száma.
Vágólapra másolva!

A két évvel ezelőtti választáson

a szavazási iratok negyedét érvénytelenül küldték vissza

a választók.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az októberi népszavazáson, az NVI pedig hétfőn kezdte meg a határon túli mintegy 265 ezer választópolgárhoz eljuttatni a levélcsomagokat.

Kis boríték, nagy boríték

A levélcsomagban egy tájékoztatót találnak a választópolgárok, valamint egy azonosító nyilatkozatot, a szavazólapot, a kis borítékot a szavazólapnak és egy nagy borítékot a szavazólapot tartalmazó borítéknak és a nyilatkozatnak.

Így néz ki majd a kvótareferendumra készült szavazólap Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A lezárt szavazási iratot vissza lehet juttatni postán október 1-jén 24 óráig az NVI-hez, de le lehet adni azokat szeptember 19-étől a kijelölt 12 külképviseleten, valamint a szavazás napján a szavazás időszakában a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője mutatja a népszavazás szavazólapjait Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó lezárt borítékot, és ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd szkennelik be a szavazatokat.