Szijjártó: Békét hozott a visegrádi együttműködés

2016.09.04. 09:42

A visegrádi együttműködés a külgazdasági és külügyminiszter szerint ma a legszorosabb és a leghatékonyabb szövetség az Európai Unióban. Szijjártó Péter azt is mondta, a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) szövetsége békét hozott a térségnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy a visegrádi együttműködés történelmi szintű békét hozott a térségnek.

Szijjártó Péter szerint a visegrádi együttműködés szoros és hatékony szövetségFotó: Bielik István - Origo

"Ez azt mutatja, hogy a visegrádi szövetség minden idők legjobb állapotában van jelenleg" - mondta Szijjártó, hozzátéve, éppen a legjobbkor, hiszen most nagy szükség van arra, hogy a közép-európai államok együttműködjenek, például az uniót érő kihívások miatt.

A V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) szerinte úgy látják, erős európai integrációt csak erős tagállamokra lehet alapozni. Szijjártó szerint az EU bővítését folytatni kell, az Oroszországgal fenntartott viszonyt újra kell "realizálni" és külső szövetségeseket kell keresni.

Szó sem lehet arról, hogy újabb hatásköröket telepítsünk Brüsszelbe, mert az elmúlt időszak súlyos kihívásaira jó válaszok tagállami szinten születtek, ezért minél több fontos döntési kompetenciát a tagállamok szintjén kell tartani" - mondta a külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK