A lengyel államfő lesz az október 23-i ünnepség díszvendége

2016. 08. 29. Balog Zoltán Díjátadó Díszterem Eredményhirdetés Kihirdették Magyar Nemzeti Múzeum Múzeumkert-ötletpályázat Pályázat
Vágólapra másolva!
Andrzej Duda lengyel államfő lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének hatvanadik évfordulóján tartandó magyarországi ünnepség díszvendége - jelentette be az eseménysorozatot szervező emlékbizottság hétfői ülése után az emberi erőforrások minisztere, a testület elnöke.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán elmondta: a lengyel államfő szólal majd fel Orbán Viktor miniszterelnökkel a Kossuth téri nagygyűlésen, október 23-án.

Hozzátette, az emlékbizottság azt javasolta a kormánynak, hogy egy kiemelt vendéget hívjanak meg, ne "a minél több külföldi államfő begyűjtése" legyen a cél a megemlékezések szervezése során.

Balog Zoltán Fotó: Adrián Zoltán - Origo


Közlése szerint eddig 283 település nyert el pályázati forrást az évfordulóhoz kapcsolódóan rendezvényre vagy emlékhely kialakítására, ezek számát emeli majd, hogy az önkormányzatok számára újabb támogatási kört írnak ki a közeljövőben.

Megemlítette: az október 22-től november 4-ig tartó központi ünnepségsorozatról később adnak tájékoztatást.

A pályázatokról az emlékév lezására után számolnak be

Balog Zoltán jelezte: a programok lezárása után adnak részletes tájékoztatást az emlékév pályázatairól, menetközben azért nem kívánnak lehetőséget adni részszerződésekbe, -elszámolásokba való betekintésre, mert ez zavarná a lebonyolítást, és "nem is lenne tisztességes azokkal szemben, akik megvalósítják a programokat".

Az emlékbizottság elnöke kitért arra is, hogy megnézték az évfordulóhoz kapcsolódó imázs- és reklámfilmeket, meghallgatták

Desmond Child dalát is, amelyet a testület alkalmasnak talált arra, hogy a lehető legszélesebb rétegeket megszólítsa.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója, a testület társelnöke, az emlékév kormánybiztosa az eseményen elmondta: eddig 1094 pályázatot értékelt ki az emlékbizottság, s ezek közül 725-öt részesítettek támogatásban.

Jelezte: a határokon túl 112 városban rendeznek programokat, "amelyek elviszik '56 dicsőségét és azt a büszkeséget, amit mi érzünk '56 hőseivel kapcsolatban",

a külföldi programok szlogenje a Freedom first

lesz. Ennek okaként azt említette, hogy ez egy olyan antikommunista szabadságharc volt, amelynek - a többitől eltérően - nem voltak anyagi jellegű követelései, mint a normacsökkentés vagy az ellátás színvonalának javítása, a kenyér árának csökkentése.

A magyar '56 nem az anyagi körülmények javítását követelte, hanem a szabadságot és függetlenséget - fogalmazott Schmidt Mária.

Épületháók, tűzfalfestések

Szólt arról is: a fővárosban meglévő négy mellett a tizenkilenc megyeszékhelyen is helyeznek el 1956-ról megemlékező épülethálókat, ahogy tűzfalfestéseket is. Utóbbiakból Budapesten most kettő látható, de hat újabbat terveznek.

Emellett 245 OTP-fiókban, 295 Mol-benzinkútnál, a 4-6-os villamoson, az M2-es metrón, a fővárosi tömegközlekedés buszain, citylight-posztereken, a MÁV 155 vasútállomásán, valamint a közszolgálati rádióban és televízióban lesznek a forradalomra és szabadságharcra emlékeztető megjelenések.

Hozzátette: a nemzetközi médiakampányra kiírt közbeszerzés eredményeként kilenc ország tizenhárom világvárosában jelenik meg a téma, eközben pedig mintegy 120 olyan külföldit látnak vendégül az eseménysorozat ideje alatt Magyarországon, aki hat évtizeddel ezelőtt segítette a magyarokat.