Súlyos betegség után 65 éves korában meghalt Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, illetve a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) korábbi elnöke. Életpályája négy évtizeden át a szakszervezeti mozgalomhoz kötődött.

Súlyos betegséggel küzdött, és bár az Origo információi szerint tavalyi műtétje után biztató jelek arra mutattak, hogy felépül, 65 éves korában meghalt a hazai szakszervezeti mozgalom egyik legismertebb vezetője, Pataky Péter. A halálhírt több szakszervezeti forrásunk is megerősítette.

Pataky Péter 65 éves voltForrás: MTI/Marjai János
A Magyar Szakszervezeti Szövetség saját halottjának tekinti

A halálhír nyilvánosságra kerülése után közleményt adott ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség:

"Pataky Péter a magyar szakszervezeti mozgalom meghatározó, integráló személyisége. Minden munkájában, minden posztján a dolgozó embert helyezte középpontba. Mindenkivel szót értett, ha szükség volt rá megértéssel, ha úgy alakult konfliktusokkal képviselte a munkavállalók millióit. Soha sem volt demagóg, csak és mindenek felett szakszerű. Nem legyőzni, hanem meggyőzni akarta az ellenérdekű feleket. Ezt ismerték el mindig tárgyaló partnerei, akár a munkáltatókat, akár a kormányt képviselték. Ezért fogadták szeretettel, hallgattak rá az emberek, amikor az ország bármelyik részén, bármelyik szakma képviselőivel találkozott. Pataky Pétert a Magyar Szakszervezeti Szövetség saját halottjának tekinti."

Pataky Péter 1951. szeptember 17-én született Budapesten, egy alapvetően baloldali érzelmű, részben értelmiségi családba – olvasható a róla készült, a szakszervezetek.hu-n közölt portréban. Édesapja keramikus volt, édesanyja kereskedelmi vállalatoknál dolgozott tisztviselőként. Általános és középiskolás az ELTE gyakorlóiskolájában, a budapesti Radnótiban volt.

Négy évtized a mozgalomban

Érettségi után a Számviteli Főiskolára jelentkezett rendszerszervezési szakra, ami rossz döntésnek bizonyult. Végül egészen más pályára lépett, a Fővárosi Művelődési Házban, a későbbi Szakszervezetek Művelődési Házában töltötte első dolgozóéveit. Innentől életpályája négy évtizede a szakszervezeti mozgalomhoz kötődött.

Pataky Péter 1992 és 2004 között az ÉTOSZ – az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat – vezetője, 2004-től két évig az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke, 2006-tól pedig elnöke. Később, 2013 végén az új szerveződés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke lett, ezt a tisztségét 2015 februárjáig töltötte be.

A szakszervezeti vezető KSZSZ-elnökként tavaly az Origónak arról beszélt: szakítani kell a mindenáron megállapodásra törekvő magatartással, ha nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal, akkor jöhetnek a tüntetések. Akkor bírálta a kormányt is, mondván: lényeges kérdésekben nem tárgyalt velük, és ha egy részterületen megállapodás is történt, azt utóbb a kormány egyoldalúan módosította.