A szélerőművek nem teremtenek munkahelyeket – mondta a HírTV –Magyarország élőben című műsorban Lendvay Péter, a hazai szélenergiai társaság elnöke.

A szélerőművek nem képesek kiváltani alaperőműveket – mondta a HírTV-nek Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia-ipari Társaság elnöke. Lendvay hozzátette „azért rossz egy szélerőmű", mert nem lehet megmondani mikor és mennyit termel – majd a „Jóisten meg megmondja, hogy aztán ténylegesen mennyit fogunk termelni és ez igazából a rendszerben egy probléma." 

A szélerőművek nem tudják a hazai energiaszükségleteket kielégíteniFotó: Talán Csaba

Lendvay szerint nem mondták azt, hogy csak szélerőművet kellene telepíteni Magyarországon és azzal kellene ellátni a magyarországi villamosenergia-igényt.

A szélerőművek nem teremtenek munkahelyeket, „munkaigénytelenek ezek a turbinák" – mondta Lendvay. Most sem vagyunk önellátóak, miért nem importálunk a jelenleginél is több áramot? – tette föl a kérdést. Jelenleg körülbelül a villamosenergia egyharmadát importálja Magyarország, ezzel a leginkább importfüggő országok közé tartozunk az unióban.

Kiegyensúlyozás

Mint arról korábban beszámoltunk, Németország elérkezett az időjárásfüggő, ingadozó megújuló energiaforrások rohamos kiépítésének korlátaihoz – állapította meg Aszódi Attila. A paksi bővítésért felelős kormánybiztos szerint az ingadozó megújulók önmagukban nem képesek az ellátás biztonságát garantálni, ehhez az időjárástól független erőművekre is szükség van.

Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa szerint nem lehet csak az időjárásra építeni egy ország villamosáram-ellátásátFotó: Polyák Attila - Origo

Aszódi szerint egy ésszerűen felépített villamosenergia-rendszerrel szembeni egyik legfontosabb követelmény az ellátásbiztonság garantálása, az éghajlatváltozás elleni küzdelem támogatása,
illetve a költséghatékonyság. Az ingadozó megújulók önmagukban nem képesek az ellátás biztonságát garantálni, ehhez az időjárástól független erőművekre is szükség van.