Mégsem szabadulhat a skálás gyilkos

Bene-Donászi rablópáros, Bene László, Donászi Aladár, A leghíresebb tettük a Skála áruház melletti Vak Bottyán utcában lezajlott rablótámadás volt.
Bene-Donászi rablópáros, Bene László, Donászi Aladár, A leghíresebb tettük a Skála áruház melletti Vak Bottyán utcában lezajlott rablótámadás volt.
Vágólapra másolva!
Nem engedélyezte az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, húsz évvel ezelőtt életfogytiglanra ítélt elkövetőjének feltételes szabadságra bocsátását első fokon a Szegedi Járásbíróság büntetés-végrehajtási bírója – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, az elítélt és védője fellebbezést jelentett be, így a megismételt elsőfokú eljárásban meghozott végzés nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, így egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.

Bene László és Donászi Aladár sok bűncselekményt követett el, de leghírhedtebb tettük a Skála áruház melletti rablótámadás volt Fotó: Urbán Tamás

Ellentmondásos döntések

Márciusban a korábban eljáró büntetés-végrehajtási bíró az elítéltet az életfogytig tartó fegyházbüntetésből nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta, a végzést azonban a másodfokon eljáró törvényszék hatályon kívül helyezte.

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság értékelte az elítélt meghallgatásán előadottakat, a büntetés-végrehajtási intézet – a feltételes szabadságra bocsátást nem javasló – előterjesztését, valamint a komplex, igazságügyi pszichológus bevonásával készült szakértői véleményt is. A vélemény szerint az elítélt esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye, tekintettel arra, hogy személyiségszerkezetében nem következett be olyan mértékű változás, amely alapján le lehet vonni azt a következtetést, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni.

A büntetés-végrehajtási törvény előírásainak megfelelően a bíróság rendelkezett arról, hogy

a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 2017-ben újra megvizsgálja.