Felmentették a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetőket

Szilvásy György;  Galambos Lajos;   Laborc Sándor
Kaposvár, 2016. szeptember 8. Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere (elöl, b) távozik a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők peréről, a Kaposvári Törvényszéken 2016. szeptember 8-án. A törvényszék felmentette a négy vádlottat. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Felmentette a kémkedési per vádlottjait a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa első fokú határozatában.
Vágólapra másolva!

A Katonai Ügyészség Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándor volt dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekményekkel vádolta meg.

Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere távozik a Kaposvári Törvényszékről Forrás: MTI/Sóki Tamás

Egy első fokú ítélet már volt, de hatályon kívül helyezték

A Kaposvári Törvényszék Vadócz Attila hadbíró vezette tanácsa új eljárásban, az után hozott döntést, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszéknek az ügyben 2013-ban hozott első fokú ítéletét.

Ebben Galambos Lajos és Szilvásy György egyaránt két év tíz hónap börtönt, Laborc Sándor egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott, P. Lászlót felmentették.

Államtitok, zárt ajtók mögött

A bírósági eljárás államtitkok miatt zárt ajtók mögött folyik, a Kaposvári Törvényszéken is csak a döntés rendelkező része volt nyilvános. Az ügy iratait 2040-ig titkosították, ezért nem tudni hivatalosan, mi volt az, amiért a volt titkosszolgálati vezetőknek a vádlottak padjára kellett ülniük.

Legalább 26 évig titok marad

A kémügyet még 2009-ben, a Gyurcsány-kormány idején titkosították. Az akkori minősítések alapján kapott az ügy 2089-ig, vagyis 80 évre szóló titkosítást, de ezt a 2010-ben hatályba lépett új szabályozás miatt 2011-ben átsorolták és csökkentették. Így onnantól számított 30 évig érvényes a minősítés. A 2041-ben lejáró titkosítás azonban még kétszer – egyenként 30-30 évre – meghosszabbítható, akár 2101-ig is.

Az eset hátterét adó információk titkosítása miatt a kémperről tehát legjobb esetben is még 27 évig jó eséllyel semmit sem tud meg a közvélemény.

Hacsak a titokgazda, az NBH utódszervezete, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója fel nem oldja a minősítést.

Zamecsnik Péter, Laborc Sándor ügyvédje az ítélethirdetés után az MTI-nek elmondta: az ügyész mind a négy vádlottat érintően fellebbezett a határozat ellen, így az nem jogerős, az ügy a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik, s reményei szerint ott le is zárul.

Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere (b) és Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatója Forrás: MTI/Sóki Tamás

Szilvásy György volt titokminiszter azt mondta, "a többiekkel együtt" biztos volt abban, hogy "nem követtek el semmiféle bűncselekményt", bár tudja, a média, a közvélemény, a politikai erők egy része ennek az ellenkezőjét sugallta az elmúlt öt évben. "Csak kiderült az igazság!" - fogalmazott.

Szerinte a politikusok, állami vezetők, miniszterek tevékenységét nem büntetőjogi alapon kellene megítélni, a politika közelében lévő hatóságoknak sem kellene büntetőjogi irányba terelniük a politikai vitákat.

Szilvásy György azt is mondta: óva int mindenkit attól, hogy "ezt bárki bármelyik oldalon politikussal, vezetővel szemben megismételje".