Orbán Viktor aktív kampányra készül

2016.09.08. 11:11

A miniszterelnök a szerepvállalásával azt szeretné elérni, hogy minél többen menjenek el szavazni október 2-án, és voksoljanak nemmel. A Fidesz teljes mozgósítással készül a népszavazásra.

Országjárásra indul Orbán Viktor miniszterelnök az október 2-i kvótanépszavazás előtti másfél-két hétben – értesült az Origo. Úgy tudjuk, a kormányfő a megyei jogú városok mellett a kisebb településekre is ellátogat, hogy a nem szavazat mellett a minél nagyobb részvételre buzdítsa a választókat. A népszavazás abban az esetben lesz érvényes és eredményes, ha a részvétel 50 százalék fölött lesz. Az Országgyűlésnek ebben az esetben kötelezően törvényt kell hoznia a kényszerbetelepítés ellen, amit három évig nem lehet megváltoztatni. 

Orbán Viktor aktívan beszáll a kampánybaFotó: Adrián Zoltán - Origo

Kulcskérdés a részvétel

Mint azt az Origo korábban megírta, a korábbi népszavazások esetében mindig magasabb részvételi arányt jeleztek előre a közvélemény-kutató intézetek, mint ahányan valóban el is mentek szavazni. 2008-ban átlagosan 6,6 százalékponttal becsülték felül az aktivitást, míg 2004-ben 8,5 százalékponttal. Idén eddig átlagosan 51 százalékos részvételt jeleznek előre, de a kampány igazán erős része most kezdődik. Éppen emiatt száll be a miniszterelnök aktívan a kampányba, hogy tovább növelje a részvételi hajlandóságot. 

Mozgósítás

Mint arról a Magyar Idők beszámolt, a parlamenti választásokhoz hasonló létszámú Fidesz-aktivista mozgósít a népszavazásra. A hét elején kezdődött a közterületi szórólapozás, szeptember 10-én országjárás indul: több mint 200 fórumot szervez a Fidesz szerte az országban kormánypárti politikusok részvételével.

A Fidesz országos mozgósításba kezdettForrás: MTI/Vajda János

A népszavazás kampányfőnöke Gyürk András, aki a 2018-as választási felkészülésért is felelős. Gyürk András Kocsis Mátét kérte fel, hogy a budapesti kampányokat irányítsa, továbbá Szita Károly kaposvári polgármesterrel közösen ő koordinálja a „Városok és falvak a kényszerbetelepítés ellen” elnevezésű önkormányzati mozgalmat is. A Fidesz kommunikációs igazgatói posztját Hidvéghi Balázs tölti be.

Kósa: Reagálni kell

A kormánypártoknak a napokban zajlik a balatonfüredi kihelyezett frakcióülése, ahol szintén központi téma a népszavazás és a várható részvételi arány. A kormányfő a korábbiakkal összhangban mindenkit arra kért, hogy tegyen meg mindent a minél nagyobb részvételi arányért és a nemek győzelméért. 

Orbán Viktor a balatonfüredi frakcióülés után szeptember 11-én a kötcsei pikniken a párt értelmiségi holdudvarához szól majd. Jövő héten a kormányfő várhatóan felszólal hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, majd a szeptember 16-i pozsonyi uniós csúcson tárgyal majd. Ezt követően száll be teljes erőbedobással a hazai kampányba.  

Kósa Lajos: A nemek győzelme esetén reagálnia kell az országgyűlésnekFotó: Adrián Zoltán - Origo

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy ha az októberi népszavazáson győznek a nem szavazatok, arra a magyar törvényalkotásnak is reagálnia kell majd. Addig is – mondta –, a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a pártvezetés és a frakcióvezetés is azon dolgozik, hogy minél többen részt vegyenek a referendumon, és a nemek győzzenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK