Szijjártó: Soha nem látott mértékben javulhat Magyarország energiabiztonsága

CANETE, Miguel Arias; Szijjártó Péter
Budapest, 2016. szeptember 8. Miguel Arias Canete, az Európai Unió éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztosa (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. szeptember 8-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Soha nem látott mértékben javulhat Magyarország energiabiztonsága, ha Horvátország és Románia felől is tud földgázt vásárolni - jelentette ki a magyar külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával folytatott megbeszélés után.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta: a közép- és délkelet-európai országok energiaügyi miniszterei pénteki budapesti tanácskozásukon egyetértési nyilatkozatot fognak aláírni arról, hogy nem egy nagy, új vezeték megépítésével, hanem a meglévő vezetékek fejlesztésével, és

a nemzeti vezetékrendszerek összekötésével valósítják meg az észak-déli irányú földgázfolyosót, Bulgária-Románia-Magyarország útvonalon.

A fejlesztések részeként a magyarországi és romániai vezetékrendszerek összekapcsolásával - Magyarország hozzáférhet a déli gázfolyosóhoz, vagyis a Dél-Európába szállított azeri - és később esetleg közép-ázsiai - földgázhoz.

Miguel Arias Canete, az Európai Unió éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztosa és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ez az észak-déli infrastruktúra kulcsfontosságú Magyarország számára,

és a hiánya súlyos energiabiztonsági és nemzetbiztonsági kockázatot jelent a közép-európai országok számára - szögezte le a külügyminiszter.

Hozzátette, a magyar kormány várakozása szerint a hét végén esedékes horvátországi parlamenti választások után megtörténhet a magyar-horvát földgázvezeték kétirányúsítása.

- jelentette ki.

Szijjártó Péter elmondta, pénteken nyilatkozatot írnak alá a romániai belső gázvezetékrendszer fejlesztéséről és a bolgár-román interkonnektorról, ezek elengedhetetlenek az észak-déli-irányú gázfolyosó kiépítéséhez.

Miguel Arias Canete, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa sürgette a horvátországi Krk-szigeti cseppfolyósgáz (LNG)-terminál megépítését, és dicsérte Magyarország közreműködését a közép-európai regionális földgáz-összeköttetés kiépítésében és általában az energiaügyi együttműködésben.