A székesfehérvári bíróság elrendelte két férfi előzetes letartóztatását, mert terrorcselekmény előkészítésével vádolják őket. A két férfi a gyakorikerdesek.hu-n beszélgetett arról, hogyan kell csatlakozni az Iszlám Államhoz, egyikük el is utazott Isztambulba, de letartóztatták és visszatoloncolták. Egyikük terrortámadásokkal fenyegetőzött a Facebookon.

Terrorcselekmény előkészületének gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett két férfit szeptember 9-én, pénteken a Székesfehérvári Járásbíróság – közölte a Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya.

A közlemény szerint a két gyanúsított ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda „terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete bűntett” miatt indított eljárást.

A nyomozási bíró az előzetes letartóztatás végrehajtásának helyszíneként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

Az ISIS-hez való csatlakozásról beszélgettek 

A törvényszék közölte: az alapos gyanú szerint a gyanúsítottak 2014 októberétől 2015 januárjáig a gyakorikerdesek.hu internetes portálon egymással üzeneteket váltottak az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozásról. Az egyik gyanúsított a másikat a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

Egyikük megpróbálta 

Egyikük 2015 januárjában a terrorszervezethez való csatlakozás miatt Isztambulba utazott, azonban Törökországban letartóztatták, és Budapestre visszatoloncolták. A másik gyanúsított szándéka is a csatlakozás volt, de erre objektív okok miatt nem került sor – írták.

A Facebookon fenyegetőzött 

Ezen túlmenően az egyik gyanúsított 2016 júliusában egy nyilvános Facebook-oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve segítséget kínált az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó embereknek – áll a közleményben.

Az egyik férfi tényleg megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz. Képünk illusztrációForrás: Dreamstime

5-10 évet kaphatnak 

A bíróság mindkét férfi előzetes letartóztatását elrendelte, mert úgy látta, fennállt szökésük vagy elrejtőzésük veszélye, illetve más okból megalapozottan feltételezhető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenlétük nem lenne másképp biztosítható. 

Varga Noémi, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője elmondta: a két férfi által elkövetett bűncselekmények a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint akár 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.