Portik-ügy: újabb kérdésekre kell válaszolnia Juhásznak

Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút
Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút 2014. szeptember 23-án
Vágólapra másolva!
A napokban megjelent információk fényében, miszerint Juhász Péter milliókat kaphatott a jogerősen 15 évre elítélt Portik Tamástól, a vagyonnyilatkozatot vizsgáló albizottság újabb információkat kérhet a képviselőtől – mondta az Origónak Böröcz László. Az V. kerület alpolgármestere szerint már most is zajlik egy vizsgálat az Együtt alelnökével szemben, de eddig nem adott megnyugtató válaszokat a testületnek. Juhász Péter tagadja a vádakat, azt állítja, Portikkal soha nem találkozott, nem kapott tőle pénzt.
Vágólapra másolva!

Milliókkal támogatta már eddig is Juhász Pétert Portik Tamás – állította az a férfi a TV2 Tények című hírműsorában, aki együtt ült börtönben a Prisztás-ügyben 15 évre ítélt Portikkal. Menyhárt Attila azt is elmondta, hogy

Portik időnként maga diktálta

Juhász Péternek, hogy mit nyilatkozzon.

Portik Tamás állítólag bábként mozgatta Juhász Pétert Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Rózsadombi lakás

A nyár elején már indult egy vagyonnyilatkozati eljárás Juhász Péterrel, az Együtt alelnökével szemben az V. kerületben, ahol képviselő – mondta az Origónak Böröcz László. Belváros-Lipótváros alpolgármestere szerint erre azért volt szükség, mert a képviselő láthatóan jóval többet költött a mindennapokban, mint amit a jövedelmi viszonyai megengedtek neki. Erre jó példa, hogy egy olyan rózsadombi lakásban él, aminek a bérleti díja 300-500 ezer forint között mozog, miközben folyamatosan a nehéz anyagi helyzetére hivatkozik.

A vizsgálat jelenleg is zajlik, miközben megnyugtató válaszokat továbbra sem kaptunk

– mondta az alpolgármester.

Újabb információkat kérnek

Böröcz László elmondta, hogy az új információk fényében, miszerint Juhász Péter milliókat kaphatott a jogerősen 15 évre elítélt Portik Tamástól, a vagyonnyilatkozatot vizsgáló albizottság újabb információkat kérhet a képviselőtől. A bizottság pedig ennek fényében mérlegelheti, hogyan folytatja a jelenlegi eljárást, és természetesen vizsgálni fogja az új információkat is. Az alpolgármester elmondta, hogy ha kiderül, hogy valóban pénzt fogadott el a jogerősen elítélt bűnözőtől Juhász, akkor

méltatlanná válik a választók képviseletére is.

Juhász a Portikkal való kapcsolatáról egymásnak ellentmondó információkat közölt az elmúlt napokban, ezért tisztázza magát – mondta Böröcz.

Juhász Péternek újabb kérdésekre kell majd válaszolnia Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az V. kerület alpolgármestere arról is beszélt, hogy annak fényében is furcsa Juhász viselkedése, hogy nem sokkal a választások után lemondott az egyik bizottságban viselt tisztségéről, hogy folyamatosan anyagi nehézségekre panaszkodik. Egyébként Juhász a képviselő-testület legutóbbi ülésén sem jelent meg – tette hozzá. A vagyonnyilatkozati albizottság addig folytatja a munkáját, amíg nem tisztáznak minden kérdést Juhász anyagi helyzetével kapcsolatban – mondta Böröcz.

Juhász Péteréket kerestük, hogy reagáljanak Böröcz László nyilatkozatára, egyelőre nem válaszoltak, de amint megteszik, frissítjük cikkünket.

Frissítés, vasárnap délelőtt érkezett meg az Együtt válasza, ezt írják: Nem folyik vagyonnyilatkozati eljárás az ötödik kerületben, annak ellenére, hogy többször ezt hazudta a Fidesz. Március eleje óta mondják a sajtóban, de nincs.

Portik megnevezte Juhászt

Menyhárt, a volt rabtárs, korábban a Tények Extrában azt mondta, Portik meg is nevezte Juhász Pétert, az Együtt alelnökét mint a saját emberét. Ez szerinte azt jelenti, hogy Portik határozza meg, mikor, kiről mit mondjon. Menyhárt azt mondta, Portik csak

úgy beszélt Juhász Péterről, mint egy bábról,

aki úgy táncol, ahogy Portik fütyül. Azt is tudta előre, hogy Juhász mikor, hol nyilatkozik.

Ellentmondások

Juhász Péter pénteken tagadta a vádakat. Azt mondta, Portikkal soha nem találkozott, nem kapott tőle pénzt. Csütörtök este egy Facebook-videóban viszont azt elismerte, hogy F. Erikán keresztül, akit Portik titkárnőjének nevezett, sajtószemlét juttatott el Portiknak. Róla azt mondta Juhász, hogy nem ért az internethez. Az viszont a pénteki sajtótájékoztatón derült ki, hogy Juhász – a titkárnőn keresztül – Portiktól kapta azt a képet, amivel bizonyítani akarta, hogy Rogán Antal ismerhette Portik Tamást.

Juhász Péter „kinyomtatta az internetet” Portik kapcsolattartójának Foto: Pataky Zsolt - Origo

Az is kiderült, hogy az említett nő számítástechnikai ismereteiről vagy ő, vagy Juhász nem mondott igazat. A PestiSrácok.hu megtalálta a nyilvános Facebook-oldalát, ahol szinte naponta oszt meg különféle – zömében politikai tartalmú – cikkeket. Azaz

az internetnek legalábbis ezen részén meglehetősen magabiztosan mozog.

Először a Pesti Srácok írta, hogy Portik Tamás a börtönből pénzel egy ellenzéki politikust. A portál is úgy tudta, hogy Portik szinte hencegett azzal, hogy a politikus az embere. A lap akkor nem nevezte meg Juhász Pétert, de körülírta.

Juhász nem mindenkinek válaszolt

Juhász Péter egyébként Rogán Antal bosszúja címmel hívott össze tájékoztatót péntekre. Délelőtt fél tizenkettőre várták a sajtó munkatársait – az első meghívó szerint – először a fővárosi Károly körút 26. elé. Ezt később úgy módosították, hogy az esemény a Képviselői Irodaháznál lesz. Sem emelet, sem ajtó nem szerepelt a módosított meghívóban, így az újságírók egy része – ahogyan az ilyen esetekben lenni szokott – az irodaház előtt várta a politikust.

Azonban meglepetésre a 11.30-as időpont előtt öt perccel Juhász már az épületből jött ki, és azt állította, hogy bent megtartotta a tájékoztatót, ott válaszolt minden kérdésre. A sajtótájékoztatóról önhibájukon kívül lemaradt

újságírók kérdéseire nem válaszolt, sietve távozott

olvasható a Magyar Idők oldalán.

Hollik: Beismerés történt

Pénteken Hollik István kereszténydemokrata képviselő azt mondta, az Együtt alelnöke beismerte, hogy kapcsolatban áll Portik Tamással. A kormánypárti politikus szerint a mostani eseményeket „érdekes fénytörésbe helyezi", hogy még 2008-ban Portik Tamás és Laborc Sándor, a Gyurcsány-kormány egykori nemzetbiztonsági hivatali főigazgatója többször is találkozott egymással, és később nyilvánosságra került jegyzőkönyvek szerint arról beszéltek, hogy le akarnak járatni fideszes politikusokat.