Módosítani kell a kormány kvótareferendumos tájékoztatóján

2016.09.12. 16:32

Hiányos volt a kormány minden háztartásba eljuttatott tájékoztató kiadványának impresszuma, mert nem volt feltüntetve benne a kiadásért és szerkesztésért felelős személy neve – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén.

Az NVB-hez szeptember 9-én fordult kifogásával egy magánszemély. Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, hogy a bizottság adjon helyt a kifogásnak, állapítsa meg a jogsértés tényét, és tiltsa el a kiadvány terjesztésétől a kiadót. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi törvény szerint – ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik – a sajtóterméken és egyéb kiadványon fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum), így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét. 

Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja és Tóta Áronné választott tag a kifogás elutasítása mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy az impresszum megfelel a jogszabályi előírásoknak, a kiadásért felelős személy lehet jogi személy is, és mivel nevesítették kiadóként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, eleget tettek az előírásoknak. 

A bizottság végül nyolc igen szavazattal, Tóta Áronné, Lovas András, a KDNP delegáltja és Sárhegyi Zoltán ellenszavazatával megállapította a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelmét, és a határozat jogerőre emelkedésétől megtiltotta a kiadvány további terjesztését. 

Litresits András, az MSZP delegáltja javasolta minimális összegű bírság kiszabását is, de erre Patyi András nem tett javaslatot, arra hivatkozva, hogy az impresszumban az adatok "jelentős része" megtalálható. 

Egy politikai hirdetés impresszumát is vizsgálták
Az NVB egy másik, ugyancsak impresszummal foglalkozó kifogást is elbírált hétfői ülésén. Az előző kifogást benyújtó magánszemély a Magyar Idők szeptember 6-ai számában megjelent politikai hirdetéssel kapcsolatban is a bizottsághoz fordult. Azt kifogásolta, hogy a kormány két hirdetése nem tartalmaz impresszumot, holott kellene.

Patyi András arra tett javaslatot, hogy a bizottság utasítsa el a kifogást, arra hivatkozva, hogy az sajtótermékben jelent meg és ilyen esetekben a sajtóterméknek kell impresszummal rendelkeznie, ennek pedig az újság eleget tett.

Litresits András a jogsértés megállapítása mellett érvelt, mint mondta, a politikai hirdetésekre is kell impresszum, hiszen a jogszabály tételesen rögzíti, hogy mire nem kell, és abban nem szerepel kivételként a politikai hirdetés. Hozzátette: további előírás, hogy a politikai hirdetésnek felismerhetőnek és más médiatartalomtól megkülönböztethetőnek kell lennie.

Patyi András szerint azzal, hogy a hirdetés fölé írták, hogy "politikai hirdetés", eleget tettek ennek az előírásnak.

A bizottság végül Litresits András ellenszavazatával, tíz igen szavazattal elutasította a kifogást. 

Az NVB határozatai nem jogerősek, azok ellen öt napon belül lehet jogorvoslatért fordulni a Kúriához.
Dömötör Csaba: ha szükséges, a kormány kiegészíti a tájékoztató kiadványt. 

Ha kell, a kormány változtat

Ha szükséges, a kormány a Nemzeti Választási Bizottság által jelzett módon kiegészíti a népszavazással kapcsolatos tájékoztató kiadvány technikai információit – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-vel hétfőn az NVB döntése kapcsán. 

Ugyanakkor hozzátette, hogy  a kormányzati kiadvány jogi tájékoztatójában világosan fel van tüntetve, hogy a felelős kiadó a Miniszterelnöki Kabinetiroda.  Amennyiben szükség van kisebb módosításokra, a kormány az NVB által jelzett módon kiegészíti a technikai információkat."