Kiderült, mi okozta a négy tűzszerész halálát a Hortobágyon

bomba felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS kordon lőtér megsemmisítés robbanótest szalag TÁRGY tilos az átjárás tűzszerészeti helyszín tűzszerészeti mentesítés
Nádudvar, 2015. június 23. Robbanótestek az egykori hortobágyi bombázó lőtéren, Nádudvar térségében 2015. június 23-án. A Magyar Honvédség tűzszerészei több mint 4100 hektár területet mentesítenek a bombáktól és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A projekt összesen 3 milliárd 450 millió forintba kerül. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Lezárult a júliusi, négy tűzszerész halálát okozó bombarobbanás okait feltáró független honvédségi vizsgálat, de az nem tárt fel mulasztást, hibát, vétséget vagy elővigyázatlanságot, a hősi halált halt tűzszerészek a munkájukat szakszerűen végezték.
Vágólapra másolva!

A független vizsgálat nem tárt fel mulasztást, hibát, vétséget vagy elővigyázatlanságot, a hősi halált halt tűzszerészek a munkájukat szakszerűen végezték - ismertette Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök annak a belső vizsgálatnak az eredményét, ami a július elsejei hortobágyi bombarobbanás körülményeit igyekezett tisztázni. A balesetben négy tűzszerész meghalt, ötödik társuk pedig súlyosan megsérült.

Benkő Tibor, a honvéd vezérkar főnöke és Simicskó István honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az eset körülményeiről eddig annyit lehetett tudni, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen mentesítési feladatokat láttak el az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor egy 250 kilogrammos - elvileg már hatástalanított - bomba felrobbant.

Hősi halottak

A Magyar Honvédség négy kiválóan felkészült, szakmailag képzett, tapasztalt szakemberét vesztette el a balesetben. A szolgálatteljesítés közben életét vesztett tűzszerészeket - Juhász Attila főtörzsőrmestert, Rózsa János Nándor főtörzsőrmestert, Balázs Ádám őrmestert és Kozár Gábor szakaszvezetőt - a miniszter posztumusz hadnaggyá léptette elő. Emellett az elhunyt hősöknek és a tűzszerész balesetben megsérült Tóth Péter főtörzsőrmesternek, a miniszter által adható legmagasabb kitüntetést, a Hazáért Érdemjelet adományozta Simicskó István.

Az érintett hortobágyi területen tavaly január 26-a óta dolgoznak heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en, a hét minden napján. A baleset napján, pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkában, ebből 15-en tűzszerészek voltak.

Hatástalanították, mégis robbant

A tűzszerész raj kiszerelte a gyújtót a bombából, majd a bombatestet elszállították egy központi helyre, ahol másnap megkezdték a bomba megsemmisítését - mondta a részletekről a vezérkari főnök. A megsemmisítés előtt kiszereltek a tűzszerészek minden olyan elemet, amit ki kellett szerelni a bombából a megsemmisítés előtt.

Hiába szerelték ki a gyújtószerkezetet, a robbanóanyag mégis felrobbant a bombában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A vizsgálat adatai szerint a tűzszerészek abban a tudatban, hogy minden szakmai, biztonsági lépést elvégeztek a szakmai protokollok szerint, leültek a bomba mellé 5-6 méter távolságra, és várták az ebédet. Ekkor - a túlélő, súlyosan megsérült ötödik tűzszerész beszámolója szerint - egy halkabb pukkanás hallatszott, egy vékony füstcsík szállt fel a bombából, majd megtörtént a robbanás.

A robbanás közvetlen oka a robbanóanyag elöregedése és külső behatásokkal szembeni nagymértékű érzékenysége volt.

Az életben maradt tűzszerész szerint - tolmácsolta szavait a miniszter - annyi esély volt arra, hogy a hatástalanított bomba mégis felrobban, mint hogy a közelében állók ezt túl tudják élni. A mentesítési, hatástalanítási szabályrendszer nagyon szigorú, a NATO-előírásoknak megfelel - emelte ki a miniszter.

Sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem merült fel mulasztás vagy szakszerűtlenség, illetve bűncselekmény gyanúja - ismertette a jelentés főbb megállapításait a vezérkari főnök.

A tűzszerész katonai szervezet 70 éves múltja alatt több mint 300 katonáját vesztette el,

arra pedig nincs garancia, hogy a jövőben hasonló eset nem fordul elő - jelentette ki a vezérkari főnök, aki szerint az ilyen tragikus esetek, mint a mostani is azt mutatja, hogy nem elkerülhetők, hiszen a bomba annak ellenére robbant fel, hogy minden résztvevő szakszerűen járt el, és már egy hatástalanított robbanótestről volt szó.

- hárította el a részletekbe menő kérdéseket a vezérkari főnök, amihez a miniszter annyit tett hozzá: sokaknak van a felkészültséget igazoló jogosítványa, és még ha vigyáznak is, akkor is történnek balesetek. Annyi tanulsága a vezérkari főnök szerint mindenképpen van az esetnek, még a bizonytalanság ellenére is, hogy mondjuk messzebb kell menni a munka végeztével vagy felfüggesztésekor egy bombától, még akkor is, ha - mint a miniszter fogalmazott - biztosak lehettek benne, hogy nem robban fel, mert hiszen előtte kiszerelték belőle a gyújtószerkezetet is.

TNT és hexogén

A felrobbant bombában a négyoldalas vizsgálati jelentés szerint TNT és a robbanás erejét fokozó hexogén volt, utóbbi viszont az idő múlásával hajlamos a kristályosodásra, amitől labilissá válik az anyag - ebben az esetben ez okozta a váratlan detonációt.

Nem volt biztosításuk

A négy halálos áldozatot követelő robbanás után derült csak ki, hogy a Magyar Honvédség katonáinak négy éve nincs élet- és felelősségbiztosítása. Vagyis baleset vagy halál esetén csak a honvédelmi miniszter egyéni döntésén múlik, hogy milyen összegű egyszeri juttatásra számíthatnak a sérültek, illetve az elhunytak hozzátartozói.

Veszélyes terep - évek óta biztosítás nélkül Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az állományra kötött balesetbiztosítást – más biztosítások mellett – még az előző miniszter, Hende Csaba mondta fel a takarékosságra hivatkozva, mondván:

nincs annyi káresemény, amiért megérné havonta tetemes biztosítási díjat fizetni.

Origo írta meg: a katonák balesetbiztosításának 2012-es felmondása előtti hat évben 3,6 milliárdot fizetett ki összesen a honvédség biztosítási díjként.

Az Origo tárta fel, hogy a belföldön szolgáló hivatásosok mellett

az igazán veszélyes terepnek számító külföldi missziókban szolgáló katonákra sincs biztosítás.

Pedig Afganisztántól Malin át Irakig számos külföldi misszióban vesznek részt magyar katonák. A katonai gépjárművekre sincs már kötelező felelősségbiztosítás - káreseménynél közvetlenül a Honvédség áll helyt.

Síremléket is állítanak

A korábbi hírek szerint a robbanásban meghalt és súlyosan megsérült tűzszerészek hozzátartozói az esetleges biztosítási összegnél magasabb, több mint tízmilliós nagyságrendű kegyeleti juttatást kaphattak, emellett a Honvédség gondoskodott az elhunyt katonák búcsúztatásáról, temetési segélyt nyújtott, intézkedett az özvegyek nyugellátásáról és az árvaellátásról.

Simicskó István szerint több támogatást kaptak a hozzátartozók, mintha a biztosító fizetett volna Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vizsgálati eredményeket ismertető tájékoztatón Simicskó István beszélt arról is, hogy síremléket állítanak a hősi halott tűzszerészeknek. A személyiségi jogok védelme érdekében konkrét összegek említése nélkül Simicskó István azt is elmondta, hogy

a korábbi biztosítási összegek többszörösét elérő összegű támogatást kaptak a hozzátartozók.

A gyermekek taníttatását ösztöndíjrendszerrel segítik - tette hozzá. A miniszter utalt arra, hogy visszaállítják a korábbi általános biztosítási rendszert a katonákra vonatkozóan.

Simicskó újra biztosíttatna

A korábbi hírek szerint Simicskó István miniszter újra biztosíttatná az összes katonát. A korábbi évek kifizetéseinek adataiból kikövetkeztethető, hogy a honvédség 2017-es tervezett, 353,7 milliárd forintos költségvetéséhez képest viszonylag kis összeg lenne, amibe a teljes hivatásos állomány balesetbiztosításának visszaállítása kerülne. Az Origo kiszámolta, hogy - még ha némi drágulást is feltételezünk a díjakban azóta - a biztosítások ismételt megkötése nem vinne el többet a jövő évi HM-költségvetésből, mint annak 0,14 százalékát. A felmondott szerződések ugyanis nem érték el 2011-ben a félmilliárd forintot sem.

Alvállalkozóként, túlterhelve?

Eddig az sem volt egyértelmű, hogy a hortobágyi területen milyen minőségben dolgoztak lőszermentesítésen a tűzszerészek, amikor a baleset történt. Korábban a sajtóban az is a balesethez vezető lehetséges okként vetődött fel, hogy késésben volt az érintett területen az EU-nál vállalt bombamentesítési projekt, túllépték a határidőt.

A négy halálos áldozatot követelő robbanás helyszíne Nádudvar közelében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A feltételezések szerint ez is szerepet játszhatott abban, hogy a tapasztalt tűzszerészek életüket vesztették. A lap szerint fokozott terhelés nehezedett a terepen dolgozó katonákra.

Folyamatos igénybevétel volt

A hortobágyi területen dolgozó tűzszerészek nem voltak túlterhelve, biztosan nem ez vezetett a tragédiához - jelentette ki a vezérkari főnök. A vizsgálati jelentés tartalmazza a tűzszerészek munkaidő-elszámolását, és a szerint a katonák legrosszabb esetben is legfeljebb 10 órát töltöttek hatástalanítási munkával.

Simicskó István miniszter pedig a kérdésről korábban azt mondta,

a Magyarországon talált robbanószerkezetek hatástalanítása, megsemmisítése a Honvédség tűzszerész alakulatának a feladata.

Más ezt nem is végezheti el, a vizsgálat lezártáig mindenesetre leállították a terület mentesítését. A tájékoztatón elhangzott: a terület mentesítését folytatják, de további szigorításokat vezetnek be a munka során. A vezérkari főnök szerint a héten meghatározzák az újabb biztonsági rendszabályokat, és ezek alapján még ebben a hónapban tudják majd folytatni a munkát. Simicskó István megjegyezte: a meglévő szerződés szerint folytatni kell a hortobágyi területen a munkát.

HM: Tévesek a következtetések

A Magyar Honvédség korábban közleményben utasította vissza a sajtóban megjelent állításokat, amelyek a Honvédelmi Minisztérium által kiadott túlóraadatokat félremagyarázva vonnak le következtetéseket a hortobágyi tűzszerészbaleset okairól. "Aki közvetlen összefüggést sejtetett, az felelőtlen, vagy szándékosan hamisítja meg a tényeket" - írták.