A rendőrség is megszólalt a hétfő hajnali, országos felháborodást kiváltó taxistámadás után. Mint kiderült, félreértés miatt verték össze a taxisok a külföldi párt. A történetben szerepet kap éjszakai autós üldözés, egy elvett mobil és a manipulált taxióra is.

Országos felháborodást váltott ki, hogy taxisok megvertek hétfőn hajnalban egy külföldi párt Zuglóban a Thököly úton. Az esetről az Origo számolt be először egy szemtanú elbeszélése alapján, aki szerint 

három-négy taxis ütött-vert egy földön fekvő férfit. 

A brutális verést 20 kollégájuk nézte végig, majd felszívódtak, mire a zuglói kapitányságról riasztott rendőrök a helyszínre értek. 

Tiltakozó taxisok szlogenje, az Uber elleni tüntetések idején. Az Uber azóta kivonult Magyarországról, a hiénák és a visszaélések maradtakFotó: Polyák Attila - Origo

A verekedés után egy 35 éves budapesti férfi ellen önbíráskodás miatt indult eljárás, a bűnügy több részlete, így a turisták konfliktusban játszott szerepe homályban maradt – ezeket is tisztázza most az a levél, amelyet kérdéseinkre a BRFK-tól kaptunk, saját információnkkal kiegészítve pedig összeáll a taxistámadás története.

Pörgött a manipulált óra, kiszálltak

A rendőrség adatai szerint az amerikai pár egy VII. kerületi szórakozóhelyen járt, mielőtt taxiba ültek volna – úgy tudjuk, a Kazinczy utcában buliztak, ahol egyébként rendszeresen megfordulnak taxishiénák, társaságtól független, sokszor engedély nélkül dolgozó fuvarozók is. 

A vélhetően ittas turisták útközben vették észre, hogy a taxióra túlpörög – a támadás szemtanújának később azt mondták, hogy 

ezerforintonként ugrált a számláló. 

Ekkor szóltak a sofőrnek, hogy álljon meg, és az István utcában kiugrottak a járműből, anélkül, hogy rendezték volna a túlzott számlát. 

Nem sokkal később egy újabb kocsit intettek le, de a taxis nem értette, hova is szeretnének menni, ezért inkább odaadta mobilját a fiatal nőnek, írja be ő az úti célt. A turistalány a térképes applikációt látva rájött, hogy már csak pár utcasarokra járnak a Cházár András utcában foglalt szállásuktól. 
Szólt a taxisnak, hogy álljon meg, majd meggondolatlanul, a kölcsönkapott mobillal a kezében kiszállt az autóból. 

Félreértésből autós üldözés

A sofőr viszont azt hitte, a nő el akarja lopni a mobilját, és megmarkolta a csuklóját, hogy visszatartsa – a lány barátja viszont a taxis kezére csapott, hogy kiszabadítsa párját. Ezután pánikszerűen menekülni kezdtek, miközben 

az okostelefon náluk maradt, 

és beugrottak egy újabb taxiba, szám szerint a harmadikba. 

A telefon nélkül maradt sofőr riasztotta kollégáit, és az elvitt készülékben működő GPS-jeladó segítségével követni is tudta a turistákat. 

A vészjelzésre érkező taxisok a Thököly út és a Zichy Géza utca kereszteződésénél kényszerítették megállásra a menekülők autóját – majd mindkettőjüket megverték, gázspray-vel lefújták, függetlenül attól, hogy az amerikai férfi azonnal visszaadta tulajdonosának az elvett okostelefont.

A trükköző taxist fogták el

A lincselésszerű erőszakban részt vett az a sofőr is, akit a turisták először hagytak ott, a manipuláltnak vélt óra miatt – a rendőrség aztán ellene indított eljárást, de keresik még a támadás többi résztvevőjét, akik eltűntek, amikor észrevették, hogy szemtanúja akadt a történteknek. 

Ha kollégájuk riasztja őket, a taxisok gyorsan a segítségére sietnek – még akkor is, ha ezzel néha törvényt sértenek. A kép illusztrációForrás: MTI/Balogh Zoltán

A járőrök már csak a két összevert turistát és a segítségükre siető autóst találták a helyszínen – az amerikaiakat bekísérték a zuglói kapitányságra, de csak a férfit tudták tanúként meghallgatni, barátnője nem akart együttműködni a rendőrökkel. 

Hiénák földjén

A verekedésig fajuló konfliktusban tehát volt némi felelősségük a részeg turistáknak is, még ha ez nem is magyarázat a taxisok erőszakos fellépésére. A kiindulási pont – a gyanúsan pörgő taxióra – viszont olyan általános jelenség, ami tartósan gyengíti Budapest turisztikai vonzerejét. 

Taxishiéna rohant bérelt kocsijával szalagkorlátnak a budai alsó rakparton, a sofőrnél jogosítvány nem volt, drog azonban igenForrás: olvasói fotó

Még most is rendszeres, hogy vendégeink panaszkodnak az átverős taxisokra, régebben még több ilyen esettel találkoztunk”  – mesélte az Origónak az amerikai turistapárt is fogadó, Cházár András utcai hotel recepciósa.

A férfi szerint szakmai berkekben köztudott, hogy a Keleti pályaudvaron, a Vásárcsarnoknál és több nagyobb pályaudvar mellett taxishiénák drosztolnak, akiknél csak úgy száguld a megbuherált óra. Két kilométerre bátran kiszámláznak hat-nyolcezer forintot a nyugati turistáknak – a Sziget-szezonban azonban előfordult a Margit híd és a Hajógyári-sziget között extrán felturbózott, 25 ezer forintos viteldíj is. 

Volt vendégem, akit a Népligettől hoztak be, ötveneurós számlát lobogtatott, hogy nálunk milyen sokba kerül a fuvar”  – mondta a férfi sajnálkozva. A recepciós szerint a hiénák összetartanak, évek óta foglalják ugyanazokat a helyeket, és játsszák el ugyanazokat a trükköket, különösebb következmény nélkül – Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a Blikknek korábban arról beszélt, hogy az alvilági figurák sokszor a hivatásos taxisokat is megfélemlítik, elüldözik a jobb helyekről. 

Sokan lebuknak

A BKK rendszeresen ellenőrzi a fővárosi taxisokat, és jelzik a visszaéléseket a közlekedési felügyelőségnek – ezek közül a legsúlyosabb, ha engedély nélkül dolgozó sofőrt szűrnek ki.

Beszédes, hogy az ellenőrzések során rengeteg szabálytalanságot találnak: májusban 298, júniusban 271, júliusban 250 alkalommal tartottak ellenőrzést – májusban 205, júniusban 159, júliusban pedig 178 alkalommal vettek fel jogsértést megállapító jegyzőkönyvet. Úgy tudjuk, az elmúlt három hónapban a BKK akciói során 

havi 20-25 sofőr bukott le, 

akik bejegyzett vállalkozóktól „bérelték” a taxit, egyébként viszont teljesen illegálisan dolgoztak.