Czibere: A bevándorlás nem része a nemzetstratégiának

Czibere Károly szerint nincsen külön fogyatékos társadalom
Vágólapra másolva!
Lenne olyan egészségügyi, szociális vonzata a bevándorlásnak, amely kedvezőtlenül hatna a gazdaságra. Le kell szögezni, hogy a bevándorlás nem része a nemzetstratégiának - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Magyar Időknek.
Vágólapra másolva!

A lap hétfői számában közölt interjúban az államtitkár kitért arra is, hogy hosszabb távon a romák és a megváltozott munkaképességű emberek mostaninál jelentősebb foglalkoztatását szeretnék elérni.

Kifejtette:

ma 180 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, ennek a számnak a további növelése a cél.

A munkaadókat különböző támogatásokkal ösztönzik, így egyebek között a megváltozott munkaképességűek által elkészített termékek kikerültek a közbeszerzési ellenőrzés alól, a foglalkoztatási korlátot pedig eltörölték.

Czibere: ma 180 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, ennek a számnak a további növelése a cél Forrás: Árvai Károly/kormany.hu

Arra a felvetésre, hogy most kezdődött az Út a szakmához ösztöndíjprogram a romáknak, elmondta:

két és félezer hátrányos helyzetű, többségében roma fiatal jelentkezésére számítanak.

"Minél többüknek munkát kell biztosítani az elsődleges munkaerőpiacon, amihez szakmát kell tanulniuk. Magyarországnak szüksége van a jó szakemberekre, amit mi nem a bevándorlókkal képzelünk el" - mondta Czibere Károly.

Az államtitkár arról is szólt, hogy jövőre még több jut a szociális területen dolgozók bérrendezésére, jövőre 9 milliárd forinttal nő a forrás, ez azt jelenti, már 36 milliárd forinttal többet fordíthatnak a bérekre.