Több mint hárommilliárd forint jut a gyerekétkeztetés feltételeinek javítására: az eredeti, egymilliárdos fejlesztési pályázati keret megemelésével 130 önkormányzatnál korszerűsíthetik a konyhákat, ahol a gyerekekre főznek.

Több mint hárommilliárd forintot szán a kormány a gyerekétkeztetés feltételeinek javítására – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Diákok ebédelnek a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános IskolábanForrás: MTI/Ujvári Sándor

Az idei konyhafejlesztési pályázat egymilliárdos keretének megemelése után 130 önkormányzatnál kezdhetik meg a gyerekétkeztetés feltételeinek javítását.

Szabályos, higiénikus, környezetbarát

A tárca szerint ez kiemelt fontosságú a 2015-től bevezetett, hároméves kortól kötelező óvodáztatáshoz, az ingyenes óvodai étkeztetés bővítéséhez, valamint a rászoruló gyerekek szünidei étkeztetéséhez. A fejlesztések lehetővé teszik az élelmiszer-biztonsági szabályok, a higiéniai körülmények és a környezetvédelmi szempontok betartását.

Ennél is sokkal fontosabb – emelte ki a tárca –, hogy nap mint nap friss alapanyagokból készült, megfelelő technikával előállított ételek kerüljenek a gyerekek tányérjára az egészséges táplálkozás igényével. A kormány idén 71,7 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatellátását.

Ami a konyhafejlesztési támogatást illeti, a 130 kedvezményezett önkormányzatnak nagy előrelépést jelent a szétosztandó 3,2 milliárd forint, mivel önerőből csak nehezen tudnák megvalósítani a fejlesztéseket. A korszerűsítéseket lehetővé tevő pályázat pedig jövőre is folytatódik – közölte a tárca.