Mára tűzte ki az első tárgyalást a Fővárosi Törvényszék a százmilliós nagyságrendű költségvetési csalással vádolt Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő, államtitkár, az MSZP egykori elnökhelyettese, illetve választmányi elnöke elleni büntetőperben.

A vád szerint Simon Gábor 2008 és 2012 közötti jövedelemként vagyonnyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban kizárólag az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel, miközben más országban nyitott bankszámláin ismeretlen forrásból százmillió forintnál is magasabb összeget helyezett el különböző valutában.

Később Simon Gábor és K. J. másodrendű vádlott különböző időpontokban hamis bissau-guineai útlevelet készített, amelynek felhasználásával különböző bankfiókokban újabb számlákat nyitott, és azokon jelentősebb pénzösszegeket helyezett el.

Simon Gábor volt szocialista politikus büntetőperének első tárgyalásán a bíróságonForrás: MTI/Máthé Zoltán

Simon Gábor ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények emelt vádat az ügyészség.

Simon Gábor az eljárás során befizette az államkasszába a hiányzó összeget. Az ügyészség szerint azonban az ügy tárgyi súlya miatt indokolt letöltendő börtön kiszabása.

A büntetőper első tárgyalásán a vádirat ismertetése után a vádlotti vallomások következhetnek.

Az ügynek két vádlottja van: Simon Gábor és K. József másodrendű vádlott (jobbra)Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ügyről az első hírek a 2014-es választások előtt két hónappal, februárban jelentek meg. Simon Gábor 2014. március 10-i őrizetbe vétele előtt a hatóságok Welsz Tamás vállalkozónál tartottak házkutatást, néhány nap múlva Welsz meghalt egy rendőrautóban, amely kihallgatásra vitte.