Áder az ENSZ-ben: Ha nem cselekszünk, 15-20 éven belül vízválság lesz

2016.09.22. 08:43

Áder János felszólalt az ENSZ-ben tartott vízügyi konferencián szerdán, és arról beszélt, hogy ha nem történik változás, akkor 15-20 éven belül vízválság várható.

A világnak 15-20 éve van arra, hogy megoldást találjon erre a problémára – mondta a magyar államfő az ENSZ-ben a Vízügyi Elnöki Testület konferenciáján, amely nemzetközi összefogásra buzdító felhívással ért véget.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke az idén kérte fel Áder Jánost, hogy vállaljon szerepet a világszervezetnek ebben az új környezetvédelmi testületében.

Az államfő szerint az emberiség sorsa függ attól, hogy milyen sikeresen tud megküzdeni a klímaváltozás és a vízválság problémájával, amely világszerte egyre több országot fenyeget. Megállapítása szerint a világnak körülbelül másfél-két évtizede van még arra, hogy fordítson a helyzeten, mert később már - a felgyorsuló klímaváltozásnak betudhatóan is - az ellenőrzés kicsúszhat az emberiség kezéből.

"Ez az óriási feladat mindenkit próbára tesz - mondta Áder János, és az ismeretek megosztását és összefogást szorgalmazott. "A víz összeköt bennünket, a víz mindenki felelőssége" - fogalmazott a magyar államfő.

A tanácskozás utáni sajtókonferencián azt mondta: "a természeti erőforrások soha nem tapasztalt kizsákmányolásának vagyunk szemtanúi, s a várható vízválság elhárítása érdekében három feladat áll a felelősen gondolkodó politikusok és szakemberek előtt". Az államfő

  • az ivóvíz biztosítását,
  • a vizek elszennyeződésének megállítását és
  • a hatékonyabb vízgazdálkodást említette feladatként.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ma csaknem kétmilliárd ember nem jut tiszta vízhez, és ha nem sikerül változtatni, akkor milliárdnyi embernek nem lesz ivóvize, és tízmillióknak kell majd elhagyniuk otthonaikat, hazájukat.

Áder János köztársasági elnök, Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök és Ban Kimun ENSZ-főtitkár a Vízügyi Elnöki Testület ülésén az ENSZ New York-i székházábanForrás: MTI/Bruzák Noémi

A tanácskozáson részt vett Jacob Zuma dél-afrikai államfő, Enrique Pena Nieto mexikói elnök, Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfő, Hani Mulki jordán kormányfő, és Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke, továbbá Tádzsikisztán és Peru elnöke.

A sajtótájékoztató után az MTI-nek nyilatkozva Áder János elmondta: nem lepte meg őt az óriási érdeklődés a vízkonferencia iránt, hiszen a vízválság mindenkit foglalkoztat. "Az elmúlt egy-két évben folyamatosan kaptuk a jelzéseket a természettől, hogy az az életforma, az a mezőgazdasági, ipari, vízgazdálkodási forma, amelyet kialakítottunk, immár nem fenntartható többé" - mondta az államfő. Utalt a rekordárvizekre, villámárvizekre, aszályokra és arra is, hogy emberek milliói kénytelenek elhagyni a lakóhelyüket, mert nincs elegendő vizük.

Kérdésre válaszolva Áder János elmondta: az eddigi találkozók és tanácskozások eredményei is beépültek a politikai döntésekbe, a mostani tanácskozáson pedig már olyan konkrét technikai és pénzügyi lehetőségekről esett szó, amelyek segíthetnek a kialakuló válság megoldásában. Ezzel összefüggésben a Világbankkal és nagy fejlesztési bankokkal kidolgozandó együttműködésre utalt.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a magánbankokkal várható együttműködés nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy szegények milliói - éppen mert nem tudják megfizetni - nem jutnak normális ivóvízhez. Áder János szerint ugyanis például a Világbank az ENSZ-szel működik együtt, s minden egyes ENSZ-fórumon olyan deklarációk és megállapodások születtek, amelyek a vízhez való hozzáférést alapvető emberi jogként határozzák meg.