Budára akart migránsokat telepíteni tavaly, most kilépett a DK-ból

Kerék-Bárczy Szabolcs interjú
Kerék-Bárczy Szabolcs interjú
Vágólapra másolva!
Új paradigmát és gondolkodássémát hozna létre Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció volt elnökségi tagja. A hegyvidéki képviselőségéről szerdán lemondó politikus az Origónak arról is beszélt, hogy 2017 februárjára létre kell jönnie a kormányváltó szövetségnek. Tavalyi javaslatáról, amely arról szólt, hogy az önkormányzat fogadjon el egy, migránsok kerületbe telepítéséről szóló határozatot, azt mondta: az humanitárius felajánlás volt, és nincs köze a párttal való szakításához.
Vágólapra másolva!
Kerék-Bárczy Szabolcs Fotó: Mudra László - Origo

Miért mondott le a XII. kerületi képviselői mandátumáról?

Miután kiléptem a Demokratikus Koalícióból, erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy lemondjak a képviselőségről, amit még 2014-ben a párttal közösen harcoltam ki. Tudom, hogy

mivel nem nagyon szoktak ilyet csinálni a politikusok. Ezzel precedenst is kívánok teremteni.

Milyen okok vezettek a DK-ból való távozásához?

A 168 Órában leírtam az értékelésemet, amely gyökeresen eltért a párt stratégiai elképzelésétől. Mindazonáltal nem találkoztam olyan demokratikus ellenzékkel szimpatizáló polgárral, aki alapjaiban vitatta volna az értékelésemet. Közösen jutottunk arra a DK vezetésével, hogy mindnyájunk integritását megőrizve elválnak egymástól az útjaink.

Hosszú ideje érlelődött ez az ellentét Ön és a DK vezetése között?

Ez egy folyamat eredménye volt. Politizálni csak középről lehet ma Magyarországon. A polgárok felének nincsen képviselete, és minden oldal belemegy az oldalszemléletbe. Ehelyett meg kellene találnunk a közös pontokat. Ilyen közös pont, hogy nagymamák arról beszélgetnek a Skype-on, hogy az ország elűzte az unokáikat. Nem azt kérdezik egymástól, hogy most bal- vagy jobboldaliak, mivel

A magukat középen állónak tekintők sújtva érzik magukat az Orbán-kormány-féle bűnszövetkezettől, és ezen szeretnének változtatni a politikai-ideológiai csatározások helyett.

Fotó: Mudra László - Origo

Gyurcsányék mivel söpörték le az Ön érveit?

Ők ezt elmondták a nyilvánosság előtt, de nem értettek egyet a középre nyitás stratégiájával. Abban együtt kell működni velük, hogy egy nyugatos, korrupciómentes ország legyünk. Az a néhány száz ember, aki létrehozta a NER-t, és működtetik, azokon kívül egy hazában élünk, és velük kell nyugatos politikát csinálnunk.

Pápa Levente Együttből való távozása és Schiffer András lemondása után lát-e esélyt arra, hogy ezekkel az emberekkel együttműködjön?

Arra látok esélyt, hogy kilépjünk abból a nyelvi és politikai keretből, stílusból, amiben eddig voltunk. Nem kívánom minősíteni az ellenzéki pártok nyilatkozatait, mivel egy új paradigmát kell alkotnunk. Fantasztikus munkát végeznek azok az emberek, akik a demokratikus politizálás alapjait képezik, ráadásul

Aki ma demokráciát képzel el, azzal csak közpolitikai megoldásokon lehet vitázni. Egy új korszakot kell indítani, ami egy teljesen más gondolkodást igényel. Úgyis kibújik majd a szög a zsákból, ki kivel állapodik majd meg.

Hozzájárult-e a DK-val való szakításához, hogy tavaly egy olyan javaslatot tett, miszerint időlegesen fogadjon be migránsokat a XII. kerület, mivel a DK most a kvóta elfogadása helyett a bojkottal kampányol?

Ehhez semmilyen köze nincsen, mivel a kvótaügyben teljesen egyetértek a bojkottal. Gondolkozzon el az a 2-2,5 millió ember, aki a rokona vagy a szűk baráti köre annak a félmillió embernek, akinek a hozzátartozója elment külföldre, mivel őket is befogadták. Egy egészen más stílust szeretnék meghonosítani a közéletben, ami a kormány paradigmáját valamilyen szinten figyelmen kívül hagyja.

Miért tette tavaly ezt a javaslatát?

Azért, hogy vállalja a kerület, a jómódú polgárok közössége a felelősséget a menekültekért. Ez egy humanitárius felajánlás lett volna, hogy ne a Keletinél lévő sanyarú körülmények között kelljen a menekülteknek lenniük. Persze mindez hozzájárult volna a regisztrációhoz is. Lehetett volna annyi szolidaritás a polgárokban, hogy

Azóta nem nyújtottam be ezt a javaslatot újra, mivel teljesen világos volt, hogy ez a kerület is beleállt ebbe a menekültellenes kormányzati kampányba.

Fotó: Mudra László - Origo

Az itt élők szívesen fogadtak volna be menekülteket?

Az itteni ellenzék nyitott volt erre. A polgárok, akikhez eljutottunk, azok nyitottak voltak erre, de itt is hat az a méreg, amit a kormány csepegtet. Csak átmeneti szállásról lett volna szó, amíg nem tudtak továbbutazni a menekültek Nyugatra.

A németországi és a franciaországi állapotok alapján még mindig jó javaslatnak tartja ezt?

Teljes mértékben. Ha egy kormány normálisan regisztrálta volna a menekülteket, akkor nem tudtak volna terroristák átjutni Magyarországon. Ezzel a kabinet közvetve támogatta a terroristákat. Egy normális regisztrációval ki lehet szűrni, hogy kik azok, akik valóban menekültek.

A kerítést és a tranzitzónákat pont az ellenőrzött belépés miatt hozták létre.

Nem tudok arról, hogy tranzitzónák lennének. Embertelen körülmények között vannak a kerítés túloldalán lévők. Még Iványi Gábor lelkészt sem engedik, hogy vizet vigyen nekik.

és cinikus hazugság attól a kormánytól, amelyik kereszténynek mondja magát.

Fotó: Mudra László - Origo

Hogyan folytatódik a politikai pályafutása?

Semelyik jelenlegi párttal nem tárgyalok, de polgárként kötelességem, hogy megpróbáljak a közjóért tenni. 2017. február végéig kell felmutatniuk magukat a kormányváltó erőknek, akikről hitelt érdemlően elhiszik, hogy le tudják váltani az Orbán-kormányt. Jövő februárig biztosan meg fogom találni ebben a helyemet.

Több, a jelenlegi kormánnyal kritikus ellenzéki kapott vagy kap valamilyen pozíciót. Önt megkeresték már?

Teljesen értelmetlen ez a kérdés. Esetleg a Marsra, ha kiküldenek főkonzulnak, akkor azon érdemes lenne elgondolkozni.

Elmegy szavazni október 2-án?

Nem megyek el, mert semmilyen szinten nem akarok ebben a rendszerben részt venni.