Novemberben érkezik a második felújított metró Budapestre

2016.09.22. 20:07

November elején szállítja le a Metrowagonmash a második felújított metrószerelvényt Budapestre. Az orosz cég 219 millió euróért vállalta a munkát, és terveik szerint havonta két újabb szerelvényt indítanak majd útnak.

November első napjaiban érkezik Budapestre a második felújított metrószerelvény Oroszországból – nyilatkozta a felújítást végző orosz Metrowagonmash nemzetközi kapcsolatokért és marketingért felelős vezetője.

November elején érkezik Budapestre a második felújított metrószerelvényForrás: MTI/Máthé Zoltán

Daria Marku azt mondta, hogy az orosz cég szerelőüzemében két, egyenként hat vagonból álló szerelvény felújítása folyik.

219 millió euróért újítják fel

Az első felújított szerelvény május 26-án érkezett meg Budapestre. A második szerelvényt október közepén indítják el Oroszországból. Ez a tervek szerint november első napjaiban érkezik Budapestre, a harmadik felújított szerelvény pedig november közepén. A Metrowagonmash azt tervezi, hogy a továbbiakban havonta két felújított szerelvényt indít majd útnak.A BKV és a Metrowagonmash tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést.

Az orosz cég 219,1 millió euróért 33 hónap alatt végzi el a 37 – egyenként hat kocsiból álló – szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 30 év. 

Varsóba és Prágába is szállítottak

A budapesti közlekedési társaság 2014 novemberében írt ki tendert a 3-as metró vagonjainak felújítására. A tavaly július 8-án kihirdetett döntést, miszerint a Metrowagonmash nyerte meg a pályázatot, az érvénytelen ajánlat miatt kizárt Skinest Rail észtországi cég megtámadta. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban engedélyezte a szerződés megkötését.

Világszerte 11 ország 19 nagyvárosában üzemeltetnek olyan metrószerelvényeket, amelyeket a Metrowagonmash gyártott. Jelenleg 7000 ilyen kocsi van forgalomban.

A Metrowagonmash Európában két éve a szófiai metróhoz, előtte pedig Varsóba és Prágába szállított szerelvényeket. A cég a Transmashholding része, amely Oroszország legnagyobb, vasúti szerelvényeket és városi közlekedési rendszereket gyártó vállalata.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK