A közös uniós megoldás hiányában érzékelhető türelmetlenség miatt érthető Magyarország menekültpolitikája – mondta Christian Kern osztrák kancellár a Der Standard osztrák lapban megjelent interjúban. Kifejtette: Ausztria haszonélvezője Orbán Viktor miniszterelnök menekültpolitikájának, hiszen ezáltal sokkal kevesebb ember érkezik Ausztriába és Németországba is.

Orbán Viktor és Christian KernForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kancellár arról is beszélt, hogy mikor a magyar–szerb határt lezárták, akkor nehezen megoldható humanitárius helyzet alakult ki. Törődnünk kell a helyzet negatív következményeivel is, hiszen amint megindulnak az emberek egy másik európai határszakaszhoz, tolódik a probléma”– mondta.

Szombaton menekültügyi tanácskozás

A kancellár az interjúban arról is beszélt: a szombati bécsi menekültügyi találkozón a többi között a határok védelméről és a menekültügyi válságban érintett országoknak, például Görögországnak való segítségnyújtásról egyeztetnek. Kísérletet teszünk arra, hogy felgyorsítsuk az uniós döntéshozatalt”– mondta Kern, aki szerint fel kell mérni, mely szakaszokon van szükség szigorú határvédelemre.

"Az érkező menekültek nem csak számokat jelentenek, felelősséggel tartozunk értük" – mondta a kancellár, aki egyúttal felhívta a figyelmet a menekültek származási országában indított segélyprogramok fontosságára is.