Egy vecsési hűtőházat ellenőriztek múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei. Az üzemben mintegy 2600 kg lejárt, jelöletlen, illetve ismeretlen eredetű élelmiszer megsemmisítését rendelte el a hatóság. A helyszínen tapasztalt higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a vállalkozás csomagolási tevékenységét is.

Penészes falak és mennyezet, valamint rozsdás berendezés fogadta a Nébih ellenőreit, amikor Vecsésen egy csomagolással is foglalkozó hűtőházat ellenőriztek. A helyszínen rovartetemeket is bőven találtak. A higiéniai problémák miatt az üzem csomagolási tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

Enne belőle?Forrás: Nébih

A hatóság elrendelte 53 tétel, mintegy 2600 kg lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer forgalomból történő kivonását. A megsemmisített termékek között akadt lepényhal, bébipolip, lazacfilé, szeletelt gomba, gyalult tök, de gyorsfagyasztott túrógombóc és borjúszűzpecsenye is.

A lejárt élelmiszerek között volt például 2015. novemberi minőségmegőrzési idejű virágméz, illetve 2016. januári lazacfilé. A szakemberek sérült, valamint szennyezett csomagolású termékeket is találtak.

Az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható. A higiéniai problémákat a hűtőház az ellenőrzés óta kijavította, így a megismételt hatósági szemle alapján folytathatta működését.