A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint ha az október 2-ai népszavazáson magas lesz a részvétel, és sokan nemmel szavaznak, akkor Brüsszel tervei is aknára futnak.

Rogán Antal az M1-en arról beszélt, hogy a népszavazásnak óriási jelentősége van, mert "az emberek a mi kezünkbe adnak egy kardot a brüsszeli bürokratákkal szembeni küzdelemhez. Az nem mindegy, hogy az a fegyver, amit kovácsolnak, az milyen erős" - mondta.

Példát adhatunk

Rogán Antal úgy fogalmazott: "ha sokan mennek el, és sok nem szavazat lesz, akkor egy nagyon erős fegyvert kapunk arra, hogy Magyarország minden fronton egyértelműen vétózza a kvótát, és kimondjuk azt, hogy márpedig hozzánk nem fognak tudni betelepíteni erőszakkal és kényszerrel senkit a magyar parlament megkérdezése és döntése nélkül." Elmondta, úgy gondolja, "ha erős a magyar népszavazás, akkor Brüsszel tervei is aknára futnak, mert akkor nagyon sok európai uniós országban a magyar példán felbuzdulva (...) fel fog erősödni a tiltakozás a kötelező kvóta alkalmazása ellen". Ez nemcsak a kvóta bukását, hanem talán végre az európai bevándorláspolitika újragondolását is jelentené - mondta.

Rogán AntalForrás: MTI/Balogh Zoltán

Bukott bevándorláspolitika

Rogán Antal szerint azzal a ténnyel kell szembenézni, hogy a brüsszeli bevándorláspolitika megbukott. Le kell állítani a bevándorlást, a határokat meg kell védeni, közös véderőt kell létrehozni, és a kötelező betelepítés helyett az illegálisan beérkezetteket vissza kell vinni oda, ahonnan érkeztek - mondta. Rogán Antal szerint Európának is a nemzetközi példákat kellene alkalmazni: a határokat meg kell védeni, a befogadótáborokat az Európai Unió (EU) határain kívül kell létrehozni, és ott méltó körülményeket biztosítani.

Megváltozó etnikai arányok

Rogán Antal a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az EU "egy úgynevezett kvótacsomagot rakott össze", amely kötelező betelepítést jelentene az uniós tagállamokba. Tehát az EU-ban ragadt, közel másfélmillió eddig illegálisan beáramlott migráns, valamint a későbbiekben érkezők szétosztását jelentené - mondta. Szerinte ez minden országban megváltoztatná az etnikai arányokat, a legjobban talán azokban az országokban, ahol nincsenek migránsok. Magyarország is ide tartozik.

Ha a kvótareferendum érvényes és eredményes lesz, akkor az nemcsak a mostani, hanem a következő kormányokra is kötelező lesz - mondta Rogán Antal.