Jogerősen elutasította az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság miatt húsz évvel ezelőtt életfogytiglanra ítélt Bene László feltételes szabadlábra bocsátását a Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölésben és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, egy 23 éves egyetemista és két vadász megölése miatt.

Bene László, a skálás gyilkosság elítéltjefotó: RTL Klub

Márciusban a korábban eljáró büntetés-végrehajtási bíró Benét az életfogytig tartó fegyházból nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta, a végzést azonban a másodfokon eljáró törvényszék hatályon kívül helyezte.

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság értékelte a Bene meghallgatásán előadottakat, a börtön előterjesztését (ők nem javasolták, hogy kiengedjék), valamint a komplex, igazságügyi pszichológus bevonásával készült szakértői véleményt is. A vélemény szerint

Bene esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye,

tekintettel arra, hogy személyiségszerkezetében nem következett be olyan mértékű változás, amelynek alapján le lehet vonni azt a következtetést, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa szerint helytállóan következtetett az elsőfokú bíróság arra, hogy az elítélt erkölcsi értékrendje nem mutat érdemi javulást, és jelenlegi személyiségszerkezete továbbra sem teszi alkalmassá arra, hogy törvénytisztelő életmódot folytasson - áll a közleményben.

A bíróság mostani döntésével helybenhagyta a Szegedi Járásbíróság büntetés-végrehajtási bírójának elsőfokú döntését. A büntetés-végrehajtási törvény előírásainak megfelelően a bíróság rendelkezett arról, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 2017-ben újra megvizsgálják.