10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség a Teréz körúti robbantási ügyben – közölte Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap délután, sajtótájékoztatón. Hajtóvadászat indult a robbantó ellen. A sajtótájékoztatón lejátszották a sérült rendőr kétségbeesett segítséghívását. 

Robbanás történt Budapesten, a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél álló egyik épület földszinti üzlethelyiségénél szombaton késő este, 22.30 körül, a BRFK két járőre súlyosan megsérült. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóirodája több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy aki üzemeltet a környéken térfigyelő kamerát, az tartsa meg a felvételt 30 napig. Az ügyben hétfőre összehívták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, a nyomozás állásáról pedig sajtótájékoztatót tartott a rendőrség. 

„Segítség, azonnal küldjetek mentőt” 

A sajtótájékoztatón egy hangfelvételt játszottak le, ezen a robbanásban megsérült rendőr kétségbeesetten kér segítséget, többször elismétli, hogy 

két rendőr sérült, folyik a vér, mentőre van szükség. 

Segítség! Segítség! Azonnal küldjetek mentőt! – mondja.

Papp Károly rendőrfőkapitány ezután közölte, hogy a rendőröket megműtötték, állapotuk stabil, a rendőrnő altatásban van.  

Házi készítésű. repeszekkel töltött bomba robbant – mondta a rendőrfőkapitány. Egy férfit keresnek, aki körülbelül 170 cm magas, 20-25 éves, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, fehér sportcipőt és kék farmert viselt. 

Emberölés kísérletének gyanúja miatt folyik az eljárás, erősítette meg. Papp Károly azt mondta, egyértelműen a rendőrök voltak a célpontok, Ki akarták végezni a rendőreimet  – mondta a főkapitány.

„Meg fogjuk találni az elkövetőt, hajtóvadászatot indítottunk ellene” – tette hozzá. A nyomozásban 145 térfigyelőkamera-felvételt foglaltak le és elemeztek eddig. Együttműködik a polgári titkosszolgálat és a nemzeti védelmi szolgálat is. 

Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány (balra) és Keresztes Imre főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Teréz körúton történt robbantásról tartott sajtótájékoztatónForrás: MTI/Marjai János

Papp Károly azt is közölte, hogy 

10 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben, 

szigorítják a reptér és a határok védelmét, ezeken főleg robbanóanyagokat keresnek majd.  

Kérdésre válaszolva a főkapitány megerősítette, hogy „minden kétséget kizáróan” a rendőrök voltak a célpontok, erre bizonyítékaik vannak, de erről nem árult el részleteket. Annyit mondott, hogy másfél éve naponta mozgó járőrök járják be a robbantásban érintett útszakaszt. 

Az Origo kérdésére Papp Károly azt is elmondta, hogy 

nem csapdába csalták a rendőröket, nem volt előzetes riasztás. 

A rendőrök hét verziót állítottak fel arra, hogy mi állhat a robbantás hátterében, de erről sem árult el részleteket. Azt sem, hogy a terrorizmus mint lehetséges ok köztük van-e. 

Papp Károly nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a megsérült rendőrnő szerepel-e a rendőrség toborzó plakátján, azt viszont elmondta, hogy a rendőrnő részt vett a BRFK toborzó tevékenységében. 

A rendőrfőkapitány a tájékoztatót azzal zárta, hogy nem tudni, meddig tart a helyszínelés, és meddig tart a lezárás. 

Frissítés:

A Terézvárosi önkormányzat közölte, a környékről kiköltöztetett valamennyi lakó visszatérhetett otthonába. A közleményben azt írták, a hatóságok tájékoztatása szerint az épület statikailag nem sérült. Az önkormányzat arra kéri a robbanásban érintett lakókat, hogy amennyiben segítségre van szükségük, jelezzék a 342-0905-ös vonalas telefonszámon. 

Vasárnap késő este befejezték a helyszínelést a hatóságok a fővárosi Teréz körúton, a kordonokat elbontották, a területzárást feloldották. A gyalogos és a közúti forgalom helyreállt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán azt írta: a 4-es és a 6-os villamospótló autóbuszok, valamint a 70-es és a 78-as trolibuszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek.

Bűnügyi helyszínelők dolgoznak a Teréz körúton, ahol ismeretlen eredetű robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlethelyiségnél.Forrás: MTI/Lakatos Péter