Gödöllő nem telepít be 1500 migránst

Gémesi György beszél Közéleti személyiség foglalkozása polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Gödöllő, 2014. június 28.
Gémesi György MÖSZ-elnök, Gödöllő polgármestere beszédet mond a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) szervezésében t
Gémesi György szerint a települések csupán a túlélésre rendezkednek be
Vágólapra másolva!
Gödöllő eddig sem tervezte, és a jövőben sem tervezi menekültek befogadását – erről fogadott el határozatot a város képviselő-testülete hétfőn. Gémesi György polgármester az Origónak azt mondta, nem akarnak részt venni a Fidesz politikai játszmájában, de az is biztos, hogy menekülteket sem fognak betelepíteni. Vécsey László, a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanis korábban azt mondta, hogy a város valóban tervezi 1500 migránst betelepítését. 
Vágólapra másolva!

A rendkívüli képviselő-testületi ülésen egyetlen napirendi pontja Vécsey László (Fidesz) országgyűlési képviselő tájékoztatója volt a szeptember 20-i lakossági fórumán elhangzottakkal kapcsolatban. A fórumon a képviselő – arra reagálva, hogy a település kétszer már elutasította a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot, valamint hogy Gémesi György polgármester pozitív példaként hozott fel egy menedékkérőket befogadó osztrák települést – azt mondta, hogy emiatt Gödöllő fokozott veszélyben van, és – számításai szerint –

akár 1500 migráns Gödöllőre való betelepítése is lehetséges.

A hétfői testületi ülést szavazások zárták: a képviselők nem fogadta el Vécsey Lászlónak a kötelező betelepítési kvóta ellen szóló határozati javaslatát.

Egy másik határozatról szavaztak

A testület ezt követően szavazott Gémesi György határozati javaslatáról, amelyet elfogadott. Eszerint a képviselő-testület határozottan visszautasítja Vécsey László azon kijelentését, hogy a város 1500 migráns betelepítését kívánja megvalósítani. Ezt rágalomnak, minden alapot nélkülöző hazugságnak minősíti – tartalmazza a határozat.

Gémesi György szerint nem akarnak betelepíteni senkit Gödöllőre Forrás: MTI/Soós Lajos

„Képtelenség”

Gémesi György az Origónak azt mondta, hogy képtelenség a fideszes képviselő kijelentése, mivel az önkormányzatnak nincsen hatásköre a betelepítést illetően. „Nem akarunk betelepítéssel foglalkozni, és emiatt nem vettünk részt a Fidesz által legyártott határozati javaslat megszavazásában” – mondta a polgármester. „Nem a megosztottságot kell növelni, ezért nem kívántunk ebben részt venni, ezért tartózkodtunk. Nem utasítottuk el, de nem is támogattuk a Fidesz javaslatát” – tette hozzá.

Gémesi György azt a hozzáállást tartotta pozitívnak, amelyet az osztrák település mutatott, mert bár nem örültek a kormányuk és Brüsszel közötti megállapodásnak,

nem keltettek uszító hangulatot,

és jó megoldásra törekedtek az integrálás kapcsán.

Harmadszorra

Vécsey László – a polgármester egyik Facebook-bejegyzése alapján – arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezető pozitív példaként említette a testvérváros Bad Ischlt, ahová menekülteket telepítettek be. Vécsey az ülésen hangsúlyozta azt is, hogy a város már harmadszorra utasította el a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot. Emlékeztetett arra, hogy a kényszerbetelepítés veszélyezteti az ország szuverenitását, kultúráját, a mindennapok biztonságát.

Hozzátette: Gödöllőnek mint a térség egyik fontos gazdasági, kulturális központjának példamutató szerepe van. Vécsey László úgy vélekedett, hogy

Gödöllő nem akar támogatást adni a magyar kormánynak

a Brüsszelben várható nagyon nehéz tárgyalásokhoz. Megjegyezte azt is: abban az esetben, ha nem sikerül megakadályozni a brüsszeli kényszerbetelepítési szándékokat, akkor a kormánynak tárgyalásokat kell kezdeményeznie a településekkel.