Migránsokat toborzott merénylőnek Budapesten a párizsi terrorista

Mohamed Aggad
Párizsi támadások
Vágólapra másolva!
A migránsáradatot kihasználva jutottak Magyarországra a párizsi mészárlásokat végrehajtó terroristák. A balkáni útvonalon érkeztek, majd Ausztria felé mentek tovább. A támadások egyik főszervezője, az azóta elfogott Salah Abdeslam háromszor is járt Magyarországon, mielőtt Párizsban mészároltak. 
Vágólapra másolva!

A marokkói származású, de francia állampolgár Abdeslam egyébként Belgiumban született és nőtt fel. Ő a párizsi támadások utolsó életben maradt terroristája, és még márciusban fogták el Brüsszelben.

Salah Abdeslamot csak négy hónapos hajtóvadászat után tudták elfogni idén márciusban Forrás: AFP/Dsk

A Magyar Idők információi szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Abdeslam a migránsáradatot kihasználva mozgott az európai országok között, sőt, Magyarországon még toborzott is maga mellé társakat a migránsok közül. Úgy tudni, a magyar rendvédelmi szervek belga és francia jogsegélykérelmekre végeztek utólagos felderítő munkát a terroristák mozgásáról.

Ezekből kiderült, hogy a párizsi merényletek résztvevői közül legalább tízen megszálltak, de legalábbis átutaztak Magyarországon 2015-ben, július és november között.

A magyar nyomozók kiderítették, hogy 2015 szeptemberében

érkezett Magyarországra három, az Iszlám Állam által kiképzett katona.

Omar Mostefai 29 éves volt

A 29 éves, algériai származású Omar Mostefai, a 28 éves, ugyancsak algériai származású Sami Amimour és a 23 éves, marokkói származású Foued Mohamed-Aggad. Ők hárman szeptember 9-én már Budapesten voltak – egy szíriai embercsempész segítségével foglaltak szobát a zuglói Grand Park Hotelben.

Amimour 28 éves volt

A Pillangó utcai Grand Park Hotel nem a belvárosban van, csendes, tehát ideális a bujkálásra. A Magyar Idők értesülései szerint a hotelben nagyon gyakran szállnak meg a Közel-Keletről érkező vendégek. Sőt, a cégadatok alapján

maga a hotel is arab tulajdonban van.

Aggad 23 éves volt Forrás: Origo

A hotelbe a három terrorista hamis szír útlevelekkel jelentkezett be. Ezekről a hotel munkatársai fénymásolatot készítettek. Az okmányokat Jamal Salah, Fooad Moosa és Husein Alkhlf névre állították ki. A három férfi összesen hét napot töltött a hotelban. A személyzet elmondása alapján gyakorlatilag

el sem hagyták a szobájukat.

Főleg feltöltőkártyás mobiltelefonokkal kommunikáltak társaikkal, a kártyákat rendszeresen cserélgették. Annyit biztosan lehet tudni, hogy szeptember 16-án a Keleti pályaudvarhoz mentek, ahol ezer eurót vettek fel egy pénzátutalási rendszeren keresztül. Az összeget Salah Abdeslam belgiumi bűntársa utalta át, és a Jamal Salah néven vette fel Omar Mostefai.

Salah Abdeslam másnap, szeptember 17-én érkezett Magyarországra, és még aznap találkozott is a három férfival. 14 óra 40 perc körül röviden beszélgettek a Keleti pályaudvar parkolójában. Biztosan nem húzták el a találkozót, mert azt tudni, hogy nem sokkal később Abdeslam bejelentkezett a közeli, Rákóczi út 30. alatti Hotel 30-ba. Itt később

megtalálták Abdeslam belga tartózkodási engedélyének fénymásolatát.

Két hamis útlevél fénymásolata a zuglói szállodából

Három társa a találkozó után is valószínűleg a Keleti pályaudvar körül maradt. Ugyanis este 10 óra körül Abdeslam egy Audi A6-ossal ment vissza értük a pályaudvarhoz, és négyen indultak az osztrák határ felé. Abdeslam három utasa hajtotta végre november 13-án a mészárlást a párizsi Bataclanban. Aznap este három különálló robbantás és hat lövöldözés volt Párizsban. Körülbelül

150 embert gyilkoltak meg.

A sajtóban először decemberben jelentek meg hírek Abdeslam európai útjairól. A francia RTL Rádió akkor arról is értesült, hogy a terrorista augusztus 4-én Görögországban is megfordult, ahonnan komppal kelt át Olaszországba. A The New York Times 2015. december 17-i beszámolója volt legközelebb az igazsághoz. Akkor annyit írtak, hogy Abdeslam Budapesten vett fel két személyt, akik részt vettek a párizsi merényletek elkövetésében – mint kiderült, alapos toborzás után.