Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Geréb Ágnest a Fővárosi Törvényszék. A kuruzslás és veszélyeztetés miatt elítélt szülésznőt öt évre eltiltották foglalkozásának gyakorlásától is.

Súlyosbították hétfőn Geréb Ágnes büntetését, a Fővárosi Törvényszék kedden jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte a kuruzslással, közokirat-hamisítással és veszélyeztetéssel vádolt orvos-szülésznőt – szemben a tavaly novemberi, egy év felfüggesztett börtönről szóló döntéssel.

Nem volt engedélye

Az otthonszülés hazai úttörőjeként ismert Geréb Ágnes a vádirat szerint eltiltás hatálya is vezetett le szüléseket – ami így kuruzslásnak számít – egy 2009-es esetben pedig egy szülőpárt vett rá arra, hogy azt állítsák: a baba az otthonukban született, nem pedig az Alma utcai Napvilág születésházban, ahol Geréb is tevékenykedett.

A trükköt a szülésznő azért javasolta, mert szerinte a születésházban világra hozott gyereket nem lehetett volna a XII. kerületben anyakönyveztetni. 

Kuruzslással és veszélyeztetéssel is vádolták Geréb Ágnest. A kép a 2016. szeptember 20-i tárgyaláson készültFotó: Polyak Attila - Origo

A veszélyeztetés vádpontját azért látta helytállónak a Fővárosi Törvényszék, mert álláspontjuk szerint a szülésznő vádlott személyi és tárgyi feltételek hiányában vállalt el otthonszüléseket, és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a szülő nő és a megszületendő gyermek testi épségét.

Több pere is fut

Geréb Ágnes egy másik ügycsoportban, 2012-ben már két év letöltendő fogházbüntetést kapott, igaz, büntetését később házi őrizetté enyhítették. Az asszonyt ekkor egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ítélték el nem jogerősen. Geréb következetesen tagadta bűnösségét, és új szakértői vélemények bemutatásával sikerült perújítást elérnie – ennek tárgyalásai jelenleg is zajlanak, a szülésznőt legutóbb szeptember 20-án hallgatták meg, perének újabb állomásáról az Origo is beszámolt.