A Teréz körúti robbantás rejtélyei

2016.09.27. 18:26

A rendőrök közel 140 videót foglaltak le a szombat esti Teréz körúti robbantás után. Ebből egyet a merénylet után két nappal ki is adtak. A videóból több részletet is kiemeltünk, és több érdekességet vettünk észre. Ezekről kérdeztük meg a szakértőket. 

Gáll Tamás tűzszerész azt mondja, egy megfigyelt bomba robbantásához közel kell állni a robbantónak. A távolság itt nagyban befolyásolja a robbanást  – teszi hozzá a szakember.

Arra a kérdésre, hogy azért állhatott-e ilyen közel a robbantó a bombához, mert a bombát csak így tudta elindítani, vagy mert meg akarta nézni a robbantást, azt mondja, mindkettő lehetséges. 

A rendőrség által kiadott felvételen látszik, ahogy a férfi előbb megnézi, hogy hová teszi majd a bombát, aztán fedezékbe bújik. Gáll Tamás szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a férfi ért valamennyire a bombákhoz, a hatásával is tisztában lehet, de szerinte semmiképpen sem profi. Ha ugyanis az lenne, máshogy oldotta volna meg az egészet, nem a nyilvánosság előtt robbant – teszi hozzá. Azt is mondja, ha valóban a rendőrök voltak a célpontok, akkor, ha profi, azt máshogy is megoldhatta volna. 

Ki lehetett a célpont?

„Nyilván igazán akkor tudjuk majd a támadó személyiségét megismerni, ha megtudtuk az indítékát, azt, hogy miért robbantott” – ezt már az általunk megkérdezett pszichológus mondja. Makai Gábor szerint a legfontosabb, hogy a merénylet célpontjai valóban a rendőrök voltak-e. 

Rendőrök a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél, ahol a robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlet előtt.Forrás: MTI/Mihádák Zoltán


Korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány ugyanis ezt mondta. És ezt erősítette a rendőrség által kiadott 18 perces videó, amelyen jól látszik, hogy a támadó akkor robbant, amikor a két rendőr odaér a bombához, noha korábban több ember is elmegy mellette. 

A támadó készülhetett a robbantásra

A pszichológus szerint az biztosnak tűnik, hogy  a robbantás jó előre kitervelt dolog volt.  Szerinte már jó ideje csak a megfelelő pillanatot várhatta. 

Makai szerint a támadó nem elmebeteg, sőt valószínűleg intelligens, ezt szerinte az támasztja alá, hogy össze tudta rakni a bombát,  vagy legalábbis tudta, hogy honnan szerezheti be, illetve meg tudta valósítani az egész támadást, és el tudott menekülni a rendőrök elől. Mindez, ahogy mondja, nem egy elmebetegre vall. 

Ő az a férfi, aki a gyanú szerint robbantottForrás: Police.hu


Ahogy Makai szerint az is egyértelmű, hogy a támadó egy gátlástalan, hidegvérű gyilkos.  Ez szerinte abból következik, hogy az egészet szemrebbenés és lelkiismeret-furdalás nélkül képes végrehajtani, hiszen a felvétel végén jól látszik, ahogy a robbantás után átlép az áldozatain. 

Érzelmileg nem érinti meg, amit tett, nem izgatja mások szenvedése, akár haláltusája, képes rideg, érzelemmentes maradni, és tárgyként kezelni a két megsérült rendőrt” – teszi hozzá. 

Nem azzal fog lebukni, hogy dicsekszik

A szakember szerint kevéssé valószínű, hogy úgy bukik le, hogy eldicsekszik azzal, amit tett. Szerinte a támadó alaptermészete visszahúzódó, még, ha ezt jól is leplezi.  Azt is mondja, a férfi egy kívülálló számára akár sikeres, jópofa embernek is tűnhet, aki megtalálja a hangot az emberekkel. Valószínűleg el tudja hitetni a környezetével, hogy ő boldog, ez azonban minden bizonnyal egy máz, a máz fenntartása, 

pedig sok energiáját emésztheti föl. 

Makai szerint az ilyen típusú ember nem fél a lebukástól. Nem szorong otthon bezárkózva a híreket nézve, hogy hol tart a nyomozás, ugyanakkor örömteli érzés töltheti el azért, amit tett, és mert – eddig – nem kapták el.