Sportpályává változik a belváros október 1-én

2016.09.28. 12:44

Olyan programmal támad a Budapest Urban Games, amely minden városlakót megmozgat. Interjú Csókay Gergely és Manninger Máté főszervezőkkel.

A Budapest Urban Games nevű verseny főszervezői: Csókay Gergely és Manninger MátéFotó: Polyák Attila - Origo

Honnan jött az ötlet, hogy „utcalimpiát" szervezzetek Budapesten?

Csókay Gergely:
A mi generációnknak még hűen megvan,

ahogy testnevelés órán a tanár kivezényel mindenkit az aktuális focipályára és a terület körül futtat 10 percig mindenkit, aztán ha jó fej volt, engedett focizni vagy kosarazni –

ha nem volt jó fej, akkor mindenféle feladatokat kitalálva tornáztatott ezeken a beton pályákon.

Az emlékeink innen vannak. Hiszünk abban, hogy hiánycikk a városi tömegsport és tudjuk, hogy egyszerre sok embernek tud örömet okozni. És hogyha valamiben hiszel, az motiválni tud arra, hogy megvalósítsd azt. Ahhoz, hogy megvalósíts valamit, pláne egy nonprofit sporteseményt

- nálunk a nevezés is ingyenes minden versenyre –

jó csillagállás is kell. Ha sikerült találni valakit – itt a Fővárosra és a BVA (Budapesti Városarculati Nonprift Kft)-ra, vagy személyesen Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesre gondolok – akik mögéd tudnak állni a fiatalok mihamarabbi sportos életmódra buzdításában, akkor lehet egy ilyen rendezvényt megvalósítani.

A Főváros a saját rendezvényeként kezeli a Budapest Urban Gamest, ami nagyon megkönnyíti a munkánkat. Különben az első lépcsőkön elbuktunk volna. Feltételezem azért is valósulhatott meg, mert a Főváros jelenleg kiemelten kezeli a mindennapi mozgás fontosságát és az ezt népszerűsítő kampányokat. Különböző eseményekkel kiegészítik a főváros sportszervezetinek programjait és bemutatják a szabadidős sportolási lehetőségeket, illetve azokat a fejlesztéseket, amelyekkel a sportolás

az itt élők mindennapjainak szerves része lehet.

Manninger Máté főszervező, Budapest Urban GamesFotó: Polyák Attila - Origo

Kikre számítotok, kik a célközönség?

Manninger Máté:
Az első év amolyan pilot-év, most fogjuk megismerni a közönségünket, most ismerjük meg a városlakók igényeit és együtt növünk fel velük, ezzel a rendezvénnyel. Nem gondoljuk, hogy elsőre ennek tömegrendezvénynek kell lennie – de a lehetőség benne van.

Két és fél hónappal ezelőtt kaptuk meg az elvi igent a Fővárostól és ezalatt kellet mindent kitalálni,

a kampányt és a szervezést, az operatív dolgokat. Éppen ezért kompakt helyszíneket választottunk. A Klauzál téren egyszerre mehet a grundfoci, a pingpong és itt lesz a startja és a célja is a futásnak.

Csókay Gergely főszervező, Budapest Urban GamesFotó: Polyák Attila - Origo

Mi alapján választottatok helyszínt?

Csókay Gergely:
Ez egy abszolút alulról induló kezdeményezés, aminek az a szerencséje,

hogy a Főváros és ezen belül a BVA van olyan nyitott, hogy látott ebben az egészben fantáziát, lehetőséget arra, hogy a városlakóknak is megmutathassuk a sportolási lehetőségeket – fiataloknak, középkorúaknak és idősebbeknek, bárkinek.

Behozzuk a sportot - nem a Margitszigetre, nem a futópályára - teljesen a városba,

új kontextusba bújtatott népszerű sportokat, amikkel az emberek figyelmét felhívjuk arra, hogy a városi sportolásra bizony van lehetőség és azokon a régi grundokon, parkokban, ahol ott állnak és porosodnak a focipáylák, kosárpályák vagy régi pingpongasztalok, azokon igenis lehet sportolni.

Azért mert te városlakó vagy és mondjuk nincs autód – nem tudsz felmenni a hegyekbe futni, ugyanúgy lehet az utcákon is futni, az még mindig jobb, mint ha nem csinálnál semmit.

A Budapest Urban Games az első Utcalimpia lesz BudapestenFotó: Polyák Attila - Origo

Nektek ez miért fontos?

Manninger Máté:
Valamit létrehozni az nagyon jó érzés. Az, hogy tegnap nincs, ma van és holnap meg volt, nagyon inspiráló.

Bármi lehet ebből, több városban is meg lehet csinálni. Minket az motivál, hogy legyen valami és valamilyen szinten pozitív irányba változzon az itt lakók élete.

Az, hogy beleraktuk ebbe azt, hogy a városban lehet biciklizni gondolom senkinek sem újdonság – a mi versenyünk

a Citadellán lesz – üldözős rendszerű biciklisverseny, a Citadella-nagykörön. Ami a bástya körül van az pont 800 méteres kör.

Régen is volt ott verseny, kritérium-verseny, Béke futamnak hívták. Ezt a hagyományt szeretnénk felébreszteni de nyilván ide nem beEPOzott profikat vagy versenyzőket várunk, hanem azokat akikről tudjuk, hogy használják a várost és nem túl finnyásak.

Lesz MOL-BUBI futam is, ott például egyenlő feltételek mellett indul mindenki. Nincs olyan, hogy valakinek drágább vagy jobb biciklije van, ott mindenki ugyan olyan BUBI-val versenyzik.

Mit lehet nyerni? Mégiscsak versenyről van szó...

Csókay Gergely:

Minden sportolásnak jó, ha van célja. Itt lesz, aki magát akarja legyőzni futásban, de olyan is aki a többieket. A maratonok és a félmaratonok sem véletlenül ilyen népszerűek,

az embereknek igényük van nem csak arra, hogy együtt fesztiválozzanak, hanem sportoljanak közösségben is.

Gyerekesek is jöhetnek, lesz mindenhol gyerekfutamunk is. Ez azért is kiemelendő, mert a Főváros egyik fontos progamja is támaszkodik most ránk: a Nyitott Kapuk program keretében otthonülő, iskoláskorú fiatalokat és szüleiket, nagyszüleiket buzdítjuk sportolásra.

Azon dolgoznak, hogy izgalmas tömegrendezvény legyen a Budapest Urban GamesFotó: Polyák Attila - Origo

Manninger Máté:

A versenyeken díjakat lehet nyerni, amik a sporthoz vagy a városhoz köti őket; nagy értékű sportszterutalványt, fürdőbelépőket, vacsorautalványt éttermekbe, ami ingyenes nevezésnél ritka. Van egy képzőművész csapat is, akik az egyedi díjakat csinálják, egy ékszerműves pedig minden bajnoknak színezüst, oroszlánt formáló gyűrűt gyárt. Kezdetben 6 sportággal indulunk, és nagyon szeretnénk – az olimpiák mintájára –, ha csatlakoznának évről évre különböző sportágak. Ha ez a bemutatkozó rendezvény jól sikerül és a Fővárosnak is tetszik akkor a jövőben szeretnénk ha lenne kosárlabda és falmászás is itt a városban. Vannak nagyon pozitív és kreatív ötleteink, hogyan lehetne különböző sportágakat városi környezetbe ültetni.

Komoly verseny lesz, komoly szabályokkalFotó: Polyák Attila - Origo

Közösségek is jelentkeznek. Úgy látjuk, hogy arra van igény, hogy legyen egy ilyen gyűjtő-rendezvény, ami begyűjti ezeket a városi csoportokat és egy ernyő alá összehozza őket egy hétvégére. Ami fontos még, az a különbség a többi rendezvénytől az a megjelenés és a kommunikáció. Lehet attraktívvá és vagánnyá tenni a sportolást. Ahogy például a sportszergyártók csinálják.

A top márkáknak iszonyú jó imidzse van. Nekünk van lehetőségünk arra, hogy másképp kommunikáljunk.


Kik a szakmai támogatók?

Manninger Máté:

Úgy építettük fel a struktúráját a szervezésnek, hogy olyan partnereket kerestünk és találtunk, akik hitelesek az adott sportágban. Nagyköveteket kerestünk, utána pedig szervezeteket, akik szakmailag mögénk tudnak állni. Például a StreetWorkout-egyesülettel együtt egy sportszergyártó céggel is felvettük a kapcsolatot, akik évek óta gyártanak ilyen vasakat, hogy mindent tudjunk a dologról. A biciklisek mögött profi biciklifutárok vannak bevonva a szervezésbe... 

A Budapest Urban Games nevű verseny két főszervezőjeFotó: Polyák Attila - Origo

Budapest Urban Games 2016. október 1.
Fővédnök: Szalay-Bobrovniczky Alexandra,
Szervező: Budapest Urban Games,
Társszervező: Főváros és BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

Külön köszönet: VII. kerület, Erzsébetváros Önkormányzatának a helyszín biztosításáért!

Támogató: Budapest 2024