Összeverték a francia műsorvezetőt, mert muszlim dzsihádistákról akart forgatni

mecset, iszlám, Franciaország
People pray in the Yahya mosquee on July 29, 2016 in the Normandy city of Saint-Etienne-du-Rouvray, western France, where French priest Jacques Hamel was killed on July 26 in the church during a hostage-taking claimed by Islamic State group. France's prime minister said on July 29 he would consider a temporary ban on foreign financing of mosques, urging a "new model" for relations with Islam after a spate of jihadist attacks. Manuel Valls, under fire for perceived security lapses around the attacks, also admitted a "failure" in the fact that one of the jihadists who stormed a church and killed a priest on July 26 had been released with an electronic tag pending trial. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
Bernard de la Villardiere, a francia közszolgálati televízió ismert újságírója arról készített a France 5 számára dokumentumfilmet, hogy a franciaországi imámok hihetetlen nagy többsége külföldről érkezett az országba. Ezért támadták meg.
Vágólapra másolva!

Az imámok 80%-a nem francia, viszont alapvetően meghatározzák a muszlim közösségek vallási világát és az oktatást is. A műsorvezető szerint gyakran dzsihadistákhoz közel álló személyek irányítják őket, sőt, tudomása szerint az imámokat olykor a börtönökből irányítják. Olyan szélsőséges muszlimok utasításait követik ezek a vallási vezetők, akik éppen rabok.

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A műsorvezető Párizs egyik elővárosában, Sevranban forgatott. Azért éppen ott, mert egész Franciaországban innét állt a legtöbb kiskorú fiatalember dzsihadistának, innét szöktek el a legtöbben Szíriába, vagy legalábbis kíséreltek meg eljutni oda. A rendőrség előre figyelmeztette Bernard de la Villardiere-t, hogy nélkülük ne menjen abba a negyedbe, de azt mondta, hogy egyedül akar forgatni. Végül négy-öt fiatal megtámadta forgatás közben és összeverték. A franciaországi mecsetekről és a vallási vezetőkről, az imámokról készült dokumentumfilmet végül bemutatta a francia közszolgálati televízió, a Dossier Tabou című műsorban.