A tiltás ellenére is utcára megy a PM

2016.09.29. 10:53

A Párbeszéd Magyarországért a Nemzeti Választási Bizottság első fokú tiltó döntése ellenére is megtartja a vasárnap délutánra tervezett, "Állj ki az erőszakmentes Magyarországért!" elnevezésű Kossuth téri rendezvényét. Szabó Tímea társelnök azt mondta, nem választási nagygyűlést, hanem egy olyan rendezvényt tartanak, amelyen nemet mondanak a gyűlölet- és félelemkeltésre.

A párt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a képviselő úgy fogalmazott: a kormány semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy félelemben tartsa az embereket és hogy saját szempontjából nézve sikeressé tegyen egy értelmetlen népszavazást. Ezért a Nemzeti Választási Bizottság szerinte fals jogi indokokra hivatkozva próbálja betiltani a PM vasárnapi megmozdulását. 

Azt mondta, hogy a rendőrség már egy hónapja tudomásul vette a rendezvényükről szóló bejelentést. Érvelése szerint, ha választási nagygyűlést tartanának, akkor a rendőrség ezt nem tehette volna meg. 

Karácsony Gergely és Szabó TímeaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Szabó Tímea azt is bejelentette, hogy pártjuk fellebbezni fog az elsőfokú határozat ellen, erre öt napjuk van, így vasárnapig nem születik jogerős döntés az ügyben. 

Karácsony Gergely, a párt másik társelnöke is azt mondta, hogy a rendezvény nem választási nagygyűlés, hanem egy politikai kezdeményezés. A PM egy új logót és egy új vitairatot készít, mert szeretnének párbeszédet indítani arról, hogy mi legyen a baloldal ajánlata Magyarország számára – fogalmazott. 

Azt is kijelentette, hogy a PM számára ez a népszavazás "nem létezik", ezért nem is tudnának választási nagygyűlést tartani egy olyan eseményhez kapcsolódva, amelynek nem fogadják el a legitimitását.