Kósa: Magyarország a párizsi és brüsszeli merénylők logisztikai bázisa volt

Kósa Lajos
Kósa Lajos
Vágólapra másolva!
A párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői egyfajta logisztikai bázisként használták Magyarországot - mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke csütörtökön, a testület ülését követően tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikus a bizottság több mint három és fél órás zárt ülését követően foglalta össze annak a közelmúltban lezárult nyomozásnak a nyilvánosságra hozható eredményeit, amelyet a francia és belga hatóságok kértek a párizsi illetve brüsszeli merényleteket követően.

Kósa Lajos Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Azt mondta, teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a merényletek elkövetői kihasználták az Európába irányuló migránsáradatot és visszaéltek az európai, valamint a magyar hatóságok jóhiszeműségével, továbbá a migránsok útját segítő civil szervezetek segítségével.

Kósa Lajos közölte, a nyomozás eredményeiből kiderült, hogy a szóban forgó merényletekhez

hasonló terrortámadásokat 15-30 tagból álló csoportok követik el.

Egészen biztosan elmondható emellett, hogy a migránsáradattal több ilyen csoport is érkezhetett Európába, a magányos terrorcselekményre kiképzettek száma pedig becslések szerint akár több ezer is lehet - tette hozzá.

Napokig laktak budapesti hotelekben

Kedden a Magyar Idők írt arról, hogy a terrorista sejt több tagja tartózkodott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon. Napokig laktak egy Rákóczi úti és egy zuglói hotelben, a Keletinél vettek ki pénzt.

A lap úgy tudja, hogy a 2015. november 13-ai párizsi és a 2016. március 22-ei brüsszeli merényletek egyik operatív lebonyolítója, Salah Abdeslam háromszor is járt Magyarországon a terrorakciók előtt.

Salah Abdeslam Forrás: AFP/Dsk

Állítólag egy Audi A6-ossal

ő vitte el Magyarországról azt a három férfit, akik a párizsi Bataclan színházban végrehajtották a több mint száz halálos áldozatot követelő mészárlást.

A merényletek résztvevői közül legalább tízen megszálltak, de legalábbis átutaztak Magyarországon 2015-ben, július és november között.

Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: érdemi pluszinformációt nem kapott a bizottság a Magyarországon átutazó terroristák ügyében. Azt mondta: tavaly december eleje óta tudnak a magyar hatóságok az ügyekről, azóta folynak a nyomozások.