Áder János számára a referendum szuverenitási kérdés

2016.10.01. 23:10

Az államfő arra biztat mindenkit, hogy véleményét - bármi is legyen az - cselekvő módon fejezze ki a vasárnapi népszavazáson. A kvótareferendumról Áder János az M1-en adott interjúban azt is mondta, számára az szuverenitási kérdés, emellett fontosnak tartja, hogy a népszavazáshoz való jog az egyik legfontosabb alkotmányos jog.

A köztársasági elnök arra biztat mindenkit, hogy véleményét - bármi legyen is az - cselekvő módon fejezze ki a vasárnapi népszavazáson. Áder János az állami tévében azt is mondta, számára a referendum szuverenitási kérdést jelent: "magunk akarunk-e dönteni, vagy a döntés jogát ruházzuk másra".

Az államfő szeretné, ha véleményét - bármi legyen is az - mindenki cselekvő módon fejezné kiForrás: MTI/Bruzák Noémi

A tévéinterjúban Áder János megemlítette a népszavazás kapcsán az alkotmányossági szempontot is, miszerint a népszavazáshoz való jog az egyik legfontosabb alkotmányos jog. Az államfő Bibó István híres gondolatát, amely szerint "demokratának lenni (...) annyit tesz, mint nem félni" folytatva úgy fogalmazott: "nem félni mások véleményét megismerni", megkérdezni. 

Ez lesz a hetedik népszavazás

Emlékeztetett, hogy ez lesz a hetedik népszavazás, amelyen a magyar választópolgárok közvetlenül nyilváníthatnak véleményt valamilyen ügyről, és az elmúlt huszonhét évben több, "saját jövőnket és közösségi jövőnket is érintő" fontos kérdésben döntöttek az emberek, például 1989-ben az alapvető alkotmányos kérdésekről vagy a NATO-, illetve EU-csatlakozásról.

Egy köztársasági elnök nem biztathatja másra honfitársait, mint hogy véleményüket, bármi legyen is az, cselekvő módon fejezzék ki" - összegzett Áder János.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Áder János jelezte: az EU szembesült a modern kori népvándorlás dilemmájával, amely úgy írható le, mint a szolidaritás és az állami szuverenitás, a biztonság közötti választás. Hozzáfűzte: jogos a biztonság iránti igény, de ez nem zárja ki a szolidaritást a bajbajutottakkal.

Már lehet szavazni Ausztráliában

Megkezdődött az ázsiai magyar külképviseleteken a kötelező betelepítésről rendezett országos népszavazás helyi idő szerint vasárnap reggel. (Az amerikai kontinensen már szombaton szavaztak.) A külképviseletek helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat. Az első Amerikán kívüli szavazóhelyiség Új-Zélandon, Wellingtonban nyílt meg, közép-európai idő szerint este 7 órakor, ide 14 voksolót várnak. Szombat este 9-kor nyitottak a szavazóhelyiségek Ausztráliában (Canberrában és Melbourne-ben), a két szavazóhelyiségbe összesen 70 voksolót várnak. Az első ázsiai szavazóhelyiség Japánban (Tokió, itt 18 szavazót várnak) és Dél-Koreában (Szöul, 19 szavazó) nyílt meg, közép-európai idő szerint szombaton este 11-kor. Éjfélkor nyílik meg a Kínai Népköztársaságban négy külképviseleti szavazóhely, ahová összesen 87 voksolót várnak. Ausztrália és az ázsiai térség összesen 22 külképviseleten összesen 369 magyar választópolgár kíván voksolni.