Átnevezték a Nemzeti Választási Irodát

2016.10.01. 12:32

Fidesz Választási Irodává nevezték át a Nemzeti Választási Irodát (NVI) az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) közös, szombati tiltakozó demonstrációján.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke akciójukat a többi között pártja februári népszavazási kezdeményezésének megakadályozásával indokolta. Szerinte február 23-án egy valódi népszavazást akartak megakadályozni a választási irodához küldött emberek, majd egy nappal később, a kvótareferendum bejelentésével „paravánt próbáltak húzni a történtek elé”.

A választási iroda előtti lámpaoszlopra erősítették fel a táblátForrás: MTI/Kovács Attila

A kormány által kezdeményezett népszavazásról az MSZP elnöke azt mondta: egy jogilag megalapozatlan, kormány- vagy parlamenti döntéssel megoldható kérdésben írtak ki a népszavazást,amelyre több mint 10 milliárd forintot elköltenek. Molnár Gyula abban bízott, a mostani vasárnap mindenkinek hitet ad abban, hogy nem lehet közpénzből, durva kampánnyal megtéveszteni az embereket, és hogy 2018 a változás éve lehet Magyarországon.

Jelezte, a következő időszakban igazi válaszokat fognak adni az oktatás, az egészségügy, a szegénység, a korrupció és a jogállam problémáira, mert most álproblémákról szól a közélet.
Az MSZP elnöke azt javasolta, hogy vasárnap mindenki pihenjen otthon, kivéve délután, amikor a PM tartja a Kossuth téri rendezvényét, majd október 3-án kezdjék el a normális Magyarország építését.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke, zuglói polgármester azt mondta: pártja is felkerült „a nemzetinek nevezett választási bizottság halállistájára”, a hatóságnak még az is fáj, ha valaki elmondja a véleményét a szavazás napján.Jelezte: vasárnapi rendezvényüket az erőszakmentesség világnapja alkalmából tartják. Közölte, azért hirdették meg a rendezvényt, hogy elmondják, egy gyűlöletmentes, erőszakmentes, félelem nélküli Magyarországon szeretnének élni.

A tiltakozó akció végén leleplezték az NVI épülete előtt egy lámpaoszlopra felerősített táblát, amelyen nagy betűkkel az volt olvasható: Fidesz Választási Iroda. A színpadon egy iratmegsemmisítőt helyeztek el, amelyen le lehetett darálni a szavazási értesítőt. A demonstráción részt vevők MSZP-s és PM-s zászlókat, lufikat tartottak. Az NVI előtt több szocialista népszavazási óriásplakátot is kiraktak.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden azt állapította meg, hogy jogsértő, mert választási gyűlésnek minősül a PM vasárnapra meghirdetett rendezvénye, és a szavazás napján nem lehet ilyen gyűlést tartani. Ezután az MSZP szolidaritásból elállt saját, eredetileg ugyancsak vasárnapra, a fővárosi Vörösmarty térre tervezett rendezvényétől, a Szabad Európa-naptól, amelyet a szervező szocialisták családi napnak neveztek.

„Nagyon sajnáljuk, hogy az ellenzéki erők nyers pártpolitikai céloknak rendelték alá a népszavazás ügyét” – reagált az ellenzéki pártok mai nyilatkozataira Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Szerinte ez azért is szomorú dolog, mert ezzel saját szavazóik aggodalmait is figyelmen kívül hagyták. Az államtitkár közölte, a népszavazás nemzeti ügy, nem a napi belpolitikai küzdelmeinkről szól, hanem Magyarország jövőjéről.Hozzátette, a brüsszeli betelepítési tervek súlyos kockázatokkal járnak, amelyeket nem szabad felvállalnunk.