Ezt érdemes tudnia a mai népszavazásról

Budapest, 2016. augusztus 3. A kvótareferendum magyarországi szavazásra készült szavazólapjának mintája a Nemzeti Választási Iroda fővárosi székházában 2016. augusztus 3-án. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezen a napon jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
4 136 313 voks kell az érvényes referendumhoz, kampánycsend nincs, de egész nap hívható a Választási Információs Szolgálat. Több mint 80 ezren nem a lakóhelyükön, hanem másik magyarországi településen szavaznak, ezért a főváros egyes kerületeiben sorban állásra lehet számítani. Tudnivalók és érdekességek a népszavazásról.
Vágólapra másolva!

Várhatóan vasárnap este 20–22 óra között a legtöbb szavazókörből megérkezik az eredmény, akkor látszik majd, hány magyarországi választópolgár vett részt a vasárnapi országos népszavazáson – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Ilona (NVI) elnöke a választási felkészülésről.

Csaknem 275 ezren levélben voksolnak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint mondta, a pénteken lezárt névjegyzékben 8 272 625 választópolgár szerepel, vagyis

4 136 313 választópolgárnak kell érvényesen voksolnia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok száma 7 997 998, ebből 11 231 Magyarország valamelyik külképviseletén szavaz majd, 80 005 pedig átjelentkezéssel, nem a lakóhelyén, hanem más magyarországi településen. További 274 627 választópolgárnak nincs magyarországi lakóhelye, ezért ők levélben voksolhatnak.

Átjelentkezők a fővárosban

Az NVI vezetője szerint sokan jelentkeztek át a fővárosba, ezért lehet, egyes kerületekben kritikus helyzet alakulhat ki, sokáig tarthat a sorban állás.

Sok az átjelentkező a VIII., a IX., a XIII. és a XIV. kerületben, de a legtöbben, 2977-en a XI. kerületbe jelentkeztek át.

Ezért a 35. számú, a Bocskai úton lévő általános iskolában kialakított szavazókör lett a legnagyobb, 3798-an szavaznak majd ott.

Az új szavazóurnák az ÁNY Biztonsági Nyomda fővárosi nyomdájában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pálffy Ilona emlékeztetett rá: a törvény szerint a szavazóköröket úgy kell kialakítani, hogy 800-1200 választópolgár szavazzon benne. Ahol sokan szavaznának, ott a szavazatszámláló bizottság akár öt-hat részre is bonthatja a névjegyzéket, hogy gyorsítsák a voksolást. A kritikus szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság létszámát is megnövelték.

Ha a szavazókörök a sok szavazó miatt nem tudnak bezárni este 7 órakor, akkor a törvény szerint a még sorban állók szavazhatnak.

Ilyenkor viszont addig nem hozzák nyilvánosságra az eredményeket, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt.

Érdekes adatok a szavazásról

  • A voksoláson 195 215 első szavazó vehet részt.
  • A legtöbb első szavazó Tiszavasvári 10. számú szavazókörében van, pontosan 100.
  • A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfia, ott 10 ember szerepel a névjegyzékben.
  • A legnagyobb külföldi szavazókör Londonban lesz, 1327 voksoló szavaz majd itt.
  • Münchenben 761-en, Csíkszeredán 741-en, Brüsszel 714-ben szavaznak.
  • A legtöbben a II. kerületből jelentkeztek a külképviseleti szavazásra, 469-en.
  • A XI. kerületbe jelentkeztek át a legtöbben, 2977-en.
  • A legtöbben Debrecenből jöttek el, 1940-en.
  • A legtöbb mozgóurnát Miskolcon kérték, 1214-et.
  • A legfiatalabb Adácson fog szavazni, ő 16 éves és 2 hónapos, és házasságkötéssel lett nagykorú.

A népszavazás idején nincs kampánycsend, ez alól egyedül a szavazókörök bejáratának 150 méteres körzete jelent kivételt, máshol viszont akár szórólapozni is lehet. Választási gyűlést viszont sehol sem lehet tartani.

Vasárnap is hívható a Választási Információs Szolgálat

A népszavazás idején is hívható a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, ahol a választók a vasárnapi referendummal kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ. Hétvégén nyitva tart az ország valamennyi kormányablaka is, ahol lakcímkártyákat és személyi igazolványokat állítanak ki azoknak, akiknek elveszett vagy lejárt az okmányuk.

Internetes térképalkalmazás is segíti azokat, akik nem találják az értesítőjüket,

és nem tudják, hol szavazhatnak. A térképes alkalmazás a Választás.hu oldalon, a Hová menjek szavazni? menüpontban érhető el. A VISZ munkatársaitól pedig a 06-1-795-3310-as telefonon lehet érdeklődni vasárnap 6-tól legalább este 7 óráig.