Egymilliárdnyi támogatást juttatott a Mol a gyerekeknek

2016.10.01. 19:51

Tízéves a Mol Új Európa Alapítványa, amely ez idő alatt egymilliárd forintot osztott ki ifjúsági tehetségtámogatásra és gyermekgyógyítási programokra. A születésnapi rendezvényen beszédet mondott Herczegh Anita, Áder János államfő felesége és Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Fennállásának tízéves jubileumát ünnepeli a Mol Új Európa Alapítványa, amely immár egy évtizede támogatja a 18 évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket. Az alapítvány több mint egymilliárd forintot osztott ki, és több tízezer fiatalt támogatott.

Tízéves a Mol Új Európa Alapítványa - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

Az Alapítvány az eltelt tíz évben több mint 4000 olyan tehetségnek nyújtott félmilliárd forint összegben segítséget, akik kimagasló eredményeket értek el a sport, a tudomány vagy művészet területén. A támogatottak közül kiemelkedik Babos Tímea teniszező, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, Csonka András ezüstérmes paralimpikon, valamint Radnóti Róza zongoraművész, Felméry Lili, balett-táncos és Boros Mihály zongoraművész.

Az alapítvány közvetetten 90 ezer gyermeken segített azzal, hogy félmilliárd forinttal támogatott közel 400 gyermekgyógyító programot.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az esemény fővédnökeFotó: Mudra László - Origo

Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége, az esemény fővédnöke köszöntőjében elmondta: A tehetség a sportolók győzelmének csak egyik összetevője. Kell hozzá a hátország, kell a szakember, aki a majdani bajnokra rátalál. Aki támogat, szervez, biztosít, kitalál, beindít, felkarol és gondoskodik. Aki az élenjárók erőforrása."

Herczegh Anita szerint az Új Európa Alapítvány olyanokra tereli a figyelmet, akik nemcsak tehetségesek, de szorgalommal, kitartással keményen dolgoznak, hogy még jobban teljesítsenek. És olyanokra, akik a sikeres fiatalok hátországát jelentik."

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatójaFotó: Mudra László - Origo

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója pedig arról beszélt: az alapítvány azért jött létre, hogy segítsék azokat a gyerekeket, akik hisznek az álmaikban, és hajlandóak ezért keményen megküzdeni. Immár tíz éve több ezer ifjú tehetség álmát segítjük megvalósítani, a gyermekgyógyító programon keresztül pedig ott állunk több ezer család mellett, akiknek nap mint nap elképesztő teherrel kell megküzdeniük" - mondta Hernádi Zsolt.

Az alapítvány többezer gyereknek, fiatalnak segített fennállása tíz éve alattFotó: Mudra László - Origo

A rendezvényen bemutatták az Új Európa Alapítvány arcait is, akikre szeptember 5-28. között, az alapítvány internetes oldalán lehetett szavazni. Több mint 50 ezren voksoltak a fiatal tehetségekre és a civil szervezetekre, amelyek fejenként és szervezetenként egy-egy millió forintot kaptak.

A közönség szavazatai alapján az Új Európa Alapítvány arca lett Bányai Zsombor párbajtőrvívó, Orosz Viktor íjász, Knoch Viktor gyorskorcsolyázó, Radnóti Róza zongorista és Kiss Márton Balázs zongoraművész.

A civil szervezetek kategóriában az öt díjazott a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, az Autista Segítő Központ, a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Vertebra Alapítvány és a Te hangodat ismerem program.

Mol Új Európa Alapítvány TehetségfesztiválFotó: Mudra László - Origo

A jubileumi rendezvényen a fiatal tehetségeken kívül az Új Európa Alapítvány eddigi támogatottjai is részt vettek. Köztük volt Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, valamint a MOL-csapat képviseletében az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta kajakozó, és Szász Emese párbajtőröző, a riói olimpia bajnokai.