Kósa Lajos szerint mindenképpen lesz közjogi következménye a népszavazásnak

népszavazás 2016 kvótareferendum Kósa Lajos
Debrecen, 2016. október 2. Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a térség országgyűlési képviselője aláírja a névjegyzéket a debreceni Közép utcai óvodában kialakított 53. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Lemond a kormány, és előrehozott választást kell kiírni, ha a mai népszavazáson az igenek nyernek – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Azt is hozzátette, a népszavazásnak mindenképpen lesz következménye.
Vágólapra másolva!

A népszavazásnak a részvételi aránytól függetlenül mindenképpen lesz közjogi következménye – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, miután Debrecenben leadta szavazatát.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kósa Lajos nem a részvételt nevezte döntőnek, hanem azt, hogy a nemek vagy igenek lesznek-e többségben. Ha a nemek győznek, akkor a parlament jogalkotásba kezd, amivel megakadályozza, hogy illegális, kötelező betelepítési kvóta legyen Magyarországon.

Ez lehet alaptörvény-módosítás, törvénymódosítás, sarkalatos törvény, sima feles törvény, országgyűlési határozat vagy kötelező mandátum adása a kormánynak - tette hozzá.

Kósa Lajos szerint, ha az igenek lesznek többségben, akkor lemond a kormány és a Fidesz-frakció, és előrehozott választásokat kell kiírni.

A frakcióvezető biztatónak nevezte a 11 órás választási részvételi arányokat, amely szerinte lépést tart, csupán egy-két százalékkal marad el a korábbi szociális népszavazás adataitól.