Orbán Viktor: Elsöprő győzelem

2016.10.02. 22:22

Elsöprő győzelmet arattak a nemek az október 2-i kvótareferendumon, többen voksoltak a kvóták ellen, mint az EU-ba való belépésre - mondta értékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. Alkotmánymódosító javaslatot nyújt be a következő napokban. Több mint egymillióan többen szavaztak a Fidesz kérdése mellett, mint 2014-ben a kormányra.

A kormányfő a Fidesz és a KDNP kvótanépszavazás utáni eredményváróján vasárnap este a másik sürgető dolognak azt tartotta, hogy a mai döntésnek Brüsszelben is érvényt szerezzenek.
A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, az európai államok demokratikus közössége, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi - fogalmazott.

Orbán Viktor értékelte a kvótanépszavazás eredményétFotó: Polyák Attila - Origo

A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg.

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét".

Elég erős fegyver

A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után a Fidesz-KDNP eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében emlékeztetett arra, hogy az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig - amikor Orbán Viktor beszélt - 3 millió 204 ezernél álltak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része (biztosnak mondható, hogy a 3 millió 300 ezret is meghaladja majd).

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy több mint egymillióval szavaztak többen a nemre, mint 2014-ben a Fideszre, és mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán Viktor, aki úgy értékelt: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is".

Elsöprő a nemek fölénye

A szavazatok 99,98 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 3 581 267,

érvényes szavazatok száma: 3 338 481,

ez az összes választópolgár számának 40,41 százaléka.

Az igen szavazatok száma 55 758 (vagyis 1,67 százalék),

a nem szavazatok száma 3 282 723 (vagyis 98,33 százalék).

Érvénytelen szavazatok száma 223 254 (6,27 százalék). 

Módosítják az alaptörvényt

Több mint egymillióan többen szavaztak a Fidesz kérdése mellett, mint 2014-ben a kormányra. Orbán Viktor bejelentette, hogy az elsöprő támogatás miatt a parlamentben javaslatot nyújt be az alaptörvény módosítására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK