Orbán: A legfontosabb, hogy több lesz-e a nem, mint az igen

2016.10.02. 09:17

Orbán Viktor miniszterelnök azt tartja a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő azt közölte, ha így lesz, vagyis a nemek győznek, akkor annak - érvénytelenség esetén is - lesz közjogi következménye.

A miniszterelnök azután nyilatkozott újságíróknak, hogy leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában.

Orbán Viktor arra számít, hogy több nem szavazat lesz, mint igen, és ez elegendő felhatalmazást adhat a mindenkori parlamentnek és kormánynak.

Orbán Viktor leadja a szavazatátForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Mindig jobb az érvényes, mint az érvénytelen (népszavazás), de a közjogi következmények beállnak mindenképpen, hiszen azt vállaltuk, hogy a kérdésben foglalt jogi szabályozást, miszerint csak a magyar parlament dönthet arról, hogy kikkel akarnak a magyarok együtt élni, ezt a jogrendszer részévé fogjuk tenni. Ezt akkor is megtesszük, ha érvényes, és akkor is, ha nem. Egy feltétele van ennek, hogy több legyen a nem, mint az igen” - mondta.

Lehetséges az alkotmánymódosítás

Nem zárta ki az alkotmánymódosítás lehetőségét, de nem ezt tartja a jövő hét legfontosabb feladatának, hanem a brüsszeli tárgyalásait arról, hogy egy megfelelő eredmény esetén ott elérje: „ne legyen kötelező befogadni olyan embereket Magyarországon, akiket mi nem akarunk, és a döntés is nálunk maradhasson”. Ha az Európai Unió egy demokratikus közösség, akkor el kell fogadnia a magyarok véleményét – tette hozzá.

A miniszterelnök nem zárta ki az alkotmánymódosítástForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Büszkék vagyunk, hogy mi vagyunk az elsők” – mondta, utalva arra, hogy az EU-ban Magyarország az első, amely népszavazást tart a kérdésről, és örülne, ha ezt mások is követnének bennünket.

Elmondta azt is, hogy szombaton ő maga is részt vett telefonos kampányolásban, és „nagyon megértő, együttérző, az ügy fontosságát átlátó választópolgárokkal” beszélt.

A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az igenek győzelme esetén lemond-e.