Benéztünk az épülő Párisi udvarba

Párizsi udvar építkezés Felújítás alatt a Párizyi udvar
Felújítás alatt a Párizyi udvar
Vágólapra másolva!
Szűk egy éve kezdődött a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca sarkán álló műemléki épület, a Párisi udvar felújítása. Bár egyelőre főleg csupasz falak állnak a helyszínen, Horváth Péter építésvezető kalauzolásával bejártuk az építkezést, és megtudtuk, hogyan fog kinézni a többfunkciós épület.
Vágólapra másolva!

Az épület legdíszesebb, leglátványosabb része a passzázs, amely fűtött belső térré változik. A hatszögletű, kupolás központi térben lesz az ötcsillagos luxushotel előtere, de ide csatlakozik egy bár, étterem és kávézó is, ami közvetlen kapcsolatot teremt a Ferenciek tere forgatagával. A passzázs és az utca között két szinten üzletek várják majd a vásárlókat.

Az elnöki rezidencia az új felső szinten kap majd helyet – A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Polyák Attila - Origo

Üvegbetét műanyagból

A felújítás során egyebek mellett restaurálják a passzázs feletti dongaboltozat üvegbetétjeit is, amelyek valójában műanyagból készültek. Az épület egy korábbi korszakában ugyanis műanyagra cserélték a bevilágító elemeket. Nemcsak azért, mert megsérültek, hanem mert a tartószerkezet nem bírta a hatalmas terhelést. A festett fémburkolati díszek az eredetinek megfelelően kapnak új felületkezelést, míg a natúr réz elemek patináját – a tisztítás után – meghagyják.

A 108 hotelszoba nagy része a passzázs fölötti belső udvar köré szerveződik majd. A kisebb, poligon formájú udvar lefedésével egy lounge-szintet hoznak létre, bővítik a szomszéd tűzfal melletti hátsó szárnyat, ahol

a szobákon kívül spa, wellness és masszázs, valamint egy konferenciaszint is helyet kap.

Az épület tetejére egy új felső szintet építenek, ott lesz majd az elnöki lakosztály. A ráépítést úgy oldják meg, hogy a homlokzat ne változzon, a homlokzat síkjából „visszahúzott” tetőszinti bővítés az utcáról nem fog látszani.

A látványos passzázs fűtött belső térré változik – A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Polyák Attila - Origo

A pincében viszont a megnövekedett terhelés miatt meg kell erősíteni az alapokat, igaz, erre a pluszemelet nélkül is szükség lett volna, legfeljebb kisebb mértékben.

Az átriumban nagyjából egy hónap múlva egy ötvenméteres daru áll majd,

a belvárosi munkaterület ugyanis olyan szűk, hogy máshol, az épületen kívül nem lehet felállítani. A beemelést egy még nagyobb autódaruval végzik majd, emiatt lezárásra is lehet számítani a Ferenciek terén.

Amikor ott jártunk, körülbelül 60-70 ember dolgozott az épületben, jó részük, mintegy 40-en restaurálással foglalkoztak, további 40-45 szakember pedig máshol lévő műhelyekben végezte a helyreállítási munkákat. A teljes beruházásban csak a közreműködő cégek száma meghaladja majd a 200-at.

Másfél napig tart egy oszlop helyreállítása

A felújítás tervei az Örökségvédelmi Hivatal felügyelete mellett készültek, a kiemelten védett részek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligon formájú udvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázaskerámia burkolatai.

A restaurálási és tisztítási munkákat kísérletek előzték meg, milyen módszerrel lehet a legszebben és a legkisebb károsodással az eredeti állapotot visszaállítani. A mozaikok egy részét például úgy tisztítják meg, hogy

egy speciális anyaggal bekenik a felületet, majd miután megszilárdult, egyben lehúzzák.

Hasonló módszert vetnek be néhány üvegfelületen is. Amit lehet, azt megpróbálják a helyszínen rendbe hozni, de például az ólomüvegek restaurálásához szükséges műhely nem férne el az épületben, így azt máshol végzik.

A restaurálás nem a türelmetlenek sportja. Az egyik műemléki lépcsőházban találkoztunk egy férfival, aki egy trieszti mészkőből készült oszlopot tisztogatott. A ráhordott viaszt és a koszt csak lúgos szerekkel lehet eltávolítani, mert a savas folyadékok tönkretennék a mészkövet. A férfi először egy mosogatószivaccsal leszedte a szennyeződés nagyját, majd egy fogkefével folytatta a munkát. Nem csoda, hogy másfél nap alatt végez egyetlen oszloppal.

A homlokzat kerámiaborítását vékony ecsettel javítják a restaurátorok – A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem sokkal gyorsabban haladnak azok a restaurátorok sem, akikkel az épület Petőfi Sándor utca felőli homlokzatán lévő erkélyen találkoztunk. Ők a falat burkoló kerámiacsempék apró, korábban már kijavított hibáit festették zöld színűre egy akkora ecsettel, amilyet mások rajzlapon vagy vásznon használnak. Mivel

a Párisi udvar Európa egyik legnagyobb kerámiaburkolatú épülete,

– a modern funkció és a műemlékvédelem szempontjainak összehangolása mellett – az építésvezető az épület egyik jellemző kihívásának nevezte a kerámiadíszítések helyreállítását. Nemcsak a megjelenésük és a mennyiségük miatt, hanem azért is, mert nem könnyű az utángyártást megszervezni, hosszú az átfutási idő.

„A Párisi udvar megújítása az egyik legfontosabb projekt a Market életében – mondta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. – Ritkán van lehetőségünk egy ilyen emblematikus épületet újra ragyogóvá varázsolni. Éppen ezért nagy kihívás is, hiszen nemcsak a beruházónak, hanem az embereknek is meg kell felelnünk. Úgy gondolom, a legjobb úton haladunk efelé.”

A mintegy 7,2 milliárd forintba kerülő projekt beruházója a Párizs Property Kft., a ház üzemeltetője pedig a hazai turisztikai és ingatlanfejlesztési piacon 1997 óta jelen lévő Mellow Mood cégcsoport lesz. Az Archicon Kft. tervei alapján a kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi. Az épületet várhatóan 2018 tavaszán adják át.

A legnevesebb mesterek dolgoztak a házon

Az udvar helyén a 19. században a város egyik első passzázsos, kétszintes üzletháza, a Brudern-bazár működött. Bontása után a 1909-ben Budapest legdrágább telkét a Belvárosi Takarékpénztár Rt. vette meg, hogy új székházat, üzletházat, műtermeket és bérlakásokat építsen. Schmahl Henrik építész egy egyedi, arab, mór és gót stílusjegyeket ötvöző épületet tervezett, de halála után társa, Lipták Pál irányításával fejezték be a kivitelezést.

A házon a kor legnevesebb mesterei dolgoztak: Zsolnay kerámiák, Róth Miksa-üvegablakok, Villeroy and Boch mettlachi burkolat, Haas és Somogyi-féle Luxfer üvegek, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas korlátok és kapuzat díszítik az épületet.

A passzázs portálszerkezetének gyártója az az angol cég volt, amely a londoni Harrods üzletház kirakatait is készítette.

A keleties hatású homlokzatot a második emeletig vörösrézzel és üvegmozaikkal díszítették, a felső szinteken zománcolt tégla és majolika látható. A két homlokzatot összekötő passzázs Luxfer üvegkristály elemekből álló mennyezetével, gazdag díszítésével igazi látványosság volt Budapest belvárosában.

A házat a század folyamán többször átalakították, 1921-től az IBUSZ használta, a ház ötödik emeleti műteremlakásában alkotott id. Uher Ödön fotóművész. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961 és 1963 közöt állították helyre, a passzázsból a szomszéd épület passzázsába vezető átjárót pedig 1984-ben építették ki. 1976-ban nyilvánították műemlékké.