Nem tudta kiüríteni a főváros az Oltalom átmeneti szállóját

2016.10.03. 13:35

Az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett József nádor téri női átmeneti szállóról van szó. Az épület kiürítése annak ellenére kudarcba fulladt, hogy a Fővárosi Közgyűlés augusztus végével felmondta az egyesülettel 2000-ben kötött ingatlanhasználati szerződést. A szálló 64 lakójának elhelyezéséről egy Gyáli úti munkásszálló egyik emeletén gondoskodnának.

Iványi Gábor, az egyesület elnöke viszont közölte, hogy a 2000-ben aláírt szerződésben az szerepel: amennyiben a főváros más célra kívánja hasznosítani az ingatlant, akkor az egyesület számára csereingatlant biztosít. Vagyis a Gyáli úti elhelyezés szerinte szerződésellenes, ahhoz az ingatlanhoz az egyesületet semmilyen jogviszony nem fűzi, a döntés előtt pedig nem is tárgyalt az egyesülettel a főváros. 

Az intézkedés végül azzal zárult, hogy aláírtak egy jegyzőkönyvet, miszerint a főváros megkísérelte birtokba venni az ingatlant, ám az egyesület ellenállása miatt ez nem sikerült. A helyszínen több civil aktivista, valamint az MSZP több politikusa is megjelent a szálló védelmében.