Orbán Viktor benyújtja az Alaptörvény módosítását

Orbán Viktor; Semjén Zsolt
Budapest, 2016. október 3. Orbán Viktor miniszterelnök reagál a napirend előtti felszólalásával kapcsolatban elhangzott frakcióvezetői felszólalásokra az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 3-án. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a kötelező kvótáról szóló népszavazás után egy nappal megismételte, amit vasárnap esti beszédében már bejelentett: javaslatot nyújt be a parlamentnek az Alaptörvény módosításáról. A baloldali ellenzéki pártok ezt elutasítják, a Jobbik nem foglalt egyértelműen állást.
Vágólapra másolva!

A Fidesz támogatja

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Fidesz-frakció ülése után bejelentette, hogy a frakció támogatja, hogy az Országgyűlés alkotmányt módosítson. Bejelentette azt is, hogy – bár az alaptörvény-módosítási javaslat szövegén még dolgoznak, de várhatóan az lesz az iránya, hogy az alkotmány is kizárja, hogy Magyarországra kötelező érvénnyel telepíthessen be bárki nem magyar állampolgárokat a magyar parlament és kormány megkérdezése nélkül.

Kósa Lajos: A Fidesz-frakció támogatja az alkotmánymódosítást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A népszavazás eredményéről Kósa Lajos azt mondta: a miniszterelnök felhívására mintegy 3,3 millió ember fejezte ki azt, hogy nem kér a kötelező betelepítési kvótából.

„Soha még miniszterelnök mellett semmilyen kérdésben nem valósult meg olyan politikai egység, mint ami most a magyar kormányfő mögött” – mondta Kósa Lajos, aki szerint ez egy olyan felhatalmazás, amely eldönti azt a politikai vitát, hogy mi a népszavazás eredménye. Hozzátette, szerinte az Európai Bizottság sem söpörhet le az asztalról egy ilyen politikai akarategységet.

Az alkotmánymódosításnak semmilyen közjogi akadálya nincs – mondta Kósa –, 50 százalék alatti népszavazási részvétel esetén mérlegelhető, milyen közjogi következményre tesznek javaslatot a parlamentnek. Ezzel ellentétben 50 százalék fölötti részvételnél nincs mérlegelési joga az Országgyűlésnek.

Kósa Lajos szerint a népszavazás politikailag rendkívül sikeres volt, bár közjogilag nem volt érvényes, mivel 50 százalék alatti volt a részvétel. Összességében azonban szerinte a referendumot „kudarcnak leírni lehetetlen”.

Alapjogokért Központ: lehet alkotmányt módosítani

A frakcióvezető szavait erősítette meg az Alapjogokért Központ is. „Az érvénytelen népszavazás nem köti az Országgyűlés kezét, így csak akkor nem módosíthatná az Alaptörvényt, ha egy érvényes népszavazás az igenek győzelmét hozta volna” – szerepel az Alapjogokért Központ elemzésében.

Mivel a népszavazáson feltett kérdés országgyűlési hatáskör, a parlament dönthet úgy, hogy megtiltja a kényszerbetelepítést.

Sőt, a központ elemzése szerint az Alaptörvény módosítása szélesebb hatással is járhat, a csatlakozáskor ugyanis csak a szuverenitásból eredő egyes hatáskörök közös gyakorlását engedte át az ország az uniónak, a szuverenitást magát nem ruházták át.

Gyurcsány Ferenc: Bojkott!

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta: bojkottálják az alaptörvény módosítását, és ezt javasolják a többi ellenzéki pártnak is. A népszavazást bukottnak nevezte, és azt mondta, „politikai gazemberség” erre alkotmánymódosítással válaszolni.

Gyurcsány Ferenc a szombati tüntetésen – bojkottálná az alkotmánymódosítást Fotó: Polyák Attila - Origo

Amikor egy kormány népszavazást ír ki, akkor engedélyt kér a néptől, hogy megtegyen valamit. Az érvénytelen referendum azt jelenti, hogy a nép nem adott engedélyt az Orbán-kormánynak, hogy folytassa eddigi politikáját, arra pedig végképp nem, hogy módosítsák az alaptörvényt – mondta. A népakarattal nyíltan szembefordulni, az a nép elárulása, „maga az önkény” – mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte egyébként az ellenzéki pártok kampánya miatt maradt el végül az 50 százaléktól a részvételi arány a népszavazáson.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a parlamenti ülésen beszélt arról, hogy a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt ahhoz, hogy garantálja az ország biztonságát, ezért nincs szükség alaptörvény-módosításra, így az MSZP nem is támogatja.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint Orbán Viktor előre tudta, hogy alaptörvényt kíván módosítani.

Jobbik: Később eldöntik

Apáti István, a Jobbik szóvivője azt mondta, rajtuk nem múlik Magyarország megvédése a kvótákkal szemben, ugyanakkor azt kérte a Fidesztől, hogy ne másra mutogassanak. Szerinte a miniszterelnök csak magyarázza a bizonyítványt: nem azt mondja, hogy a vizsgán megbukott, hanem azt, hogy „az ötöshöz még hiányzott négy jegy”. Magáról az alaptörvény-módosításról azt mondta: akkor tudnak véleményt mondani róla, ha a kormány benyújtja.

Az EU alapszerződését is módosíthatják?

Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta, nem csak arról lehet szó, hogy a kormány módosítja az Alaptörvényt, de Magyarország az EU alapítószerződésének módosítására is javaslatot tehet. Szerinte egyrészt nem alkotmányellenes, ha az érvénytelen népszavazás eredményét figyelembe veszi a parlament. Másrészt, ha ez a belső jogalkotás konfliktusba keveredik az európai közösség jogával, akkor lehet indokolt, hogy Magyarország felvesse az uniós alapszerződések módosítását – tette hozzá. Szerinte az alapszerződések átfogó módosítása szakmailag indokolt, annak lenne értelme.

Gyurcsány ellenzéki összefogást akar

Gyurcsány Ferenc felvetette azt is, hogy az ellenzéki pártok együtt, egyeztetve induljanak a 2018-as választáson, és azt mondta, erről már beszélt is Molnár Gyulával, az MSZP elnökével.

Gyurcsány Ferenc azt is javasolta, hogy az ellenzéki pártok közösen vegyenek részt a következő parlamenti választáson.

A Jobbik-szóvivő ezt visszautasította. Azt mondta: „A farkas a nyulakkal nem egyezkedik.”