Orbán Viktor: Új egység jött létre

2016.10.04. 17:24

"98 százalék voksolt nemmel a kényszerbetelepítésre. Ezzel létrejött egy új egység Magyarországért" - ezt mondta Orbán Viktor Kósa Lajossal tartott sajtótájékoztatóján. Azt is mondta, hogy kötelességének tartja, hogy érvényt szerezzen a 98 százalék akaratának. Az alaptörvény módosítása november közepén léphet életbe.

Sajtótájékoztatón beszélt Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető a vasárnapi népszavazás következményeiről. Kósa Lajos azt mondta: október 10-ig kell beterjesztenie a kabinetnek a Ház elé a módosítást, arról 17-én tárgyalhat a parlament, november 8-án szavazhatnak róla, november közepén pedig életbe léphet. 

Orbán Viktor és Kósa Lajos sajtótájékoztatójaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor azt mondta: az október 2-ai népszavazáson 98 százalék voksolt nemmel a kényszerbetelepítésre. Ezzel létrejött egy új egység Magyarországért. Ez az új egység pártok felett áll, nemzeti ügynek tekinti Magyarország szuverenitásának megvédését, a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvóta elutasítását."

Azt is mondta: 

Magyarország miniszterelnökeként kötelességemnek tartom, hogy érvényt szerezzék 98 százalék akaratának. Érvényt kell ennek szereznünk Brüsszelben, és érvényt kell szereznünk a magyar országgyűlésben is, ezért kezdeményeztem az alaptörvény-módosítást."

Négy ponton is változhat az alaptörvény. Ahogy az Origo nem sokkal a sajtótájékoztatón történt bejelentés előtt megírta, ez az egyik módosítás tervezett szövege:

A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.

A szerdai kormányülésen tárgyalnak majd a módosításról, a szöveg ott még változhat.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor azt mondta:

ez a módosítás 98 százalékos többség, 3 millió 300 ezer ember akaratán nyugszik. Több ez, mint bármilyen párt szavazóbázisa a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad történetében."

Szerinte ebben a kérdésben nincs pártdimenzió, 3,3 millió ember nem akarja, hogy más döntsön a betelepítésről. Orbán Viktor szerint ezek az emberek nem a migránsok és nem az unió ellen döntöttek, hanem arról, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a probléma van.

Azt is mondta: a 98 százalék példátlanul erős akaratot tükröz. Ennek az akaratnak meg kell jelennie az országgyűlés döntésében is."

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: ilyen egység ritkán jön létre. Pártok csak álmodozni szoktak arról, hogy 8 millió választó közül 3 millió bizalmát megkapják.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kósa Lajos arról beszélt, hogy

meglehet a parlamentben a szükséges kétharmad az alaptörvény módosításához. Kósa Lajos szerint az MSZP ugyan elutasította a népszavazást, de azt mondta (ahogy a Jobbik is), hogy egy kvótaellenes törvényt támogatnának. A frakcióvezető szerint ha abból indulnak ki, amit az ellenzék mondott, akkor meg kell lennie a kétharmadnak. 

Azt is mondta: a frakció nem hajlandó olyan módosítást támogatni, ami veszélyezteti Magyarország uniós tagságát. A mostani javaslat nem ilyen, ellenben a Jobbik alaptörvény-módosító javaslata kivezette volna Magyarországot az EU-ból. A frakció elkötelezett az uniós tagság mellett.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az unió nem hozhat olyan döntéseket, amelyek egy ország alkotmányos identitását felülírják.