Ma eldőlhet, hogyan módosul az alaptörvény

2016.10.04. 09:01

Kedden tárgyal a Fidesz elnöksége és a kormánypárt frakciója az alaptörvény módosításának szövegéről – tudta meg az Origo. A népszavazás kérdése mindenképpen szerepelni fog a törvényben.

Délben tárgyal a Fidesz elnöksége az alkotmánymódosítás pontos szövegéről – tudta meg az Origo. A kormánypárt frakciója várhatóan a délután órákban tárgyal majd az alaptörvény módosításáról, és véleményezi a Fidesz-elnökség javaslatát. Úgy tudjuk, hogy többféle szövegverzióról tárgyalnak majd a kormánypárt politikusai.

Az mindenképpen biztos, hogy a népszavazási kérdés valamilyen formában szerepelni fog a módosítás szövegében. Ezzel párhuzamosan az is elképzelhető, hogy még annál is szigorúbb verziót fogadnak el. Mindez azt jelentené, hogy valamilyen formábana betelepítés alaptörvényszintű tiltása feltehetőleg szerepelni fog a szövegben, de annak formájáról még vita van.

Orbán Viktor jelentette be, hogy a kormány módosítani szeretné az alaptörvénytFotó: Polyák Attila - Origo

Orbán jelentette be

Orbán Viktor a kötelező kvótáról szóló népszavazás után hétfőn megismételte, amit vasárnap esti beszédében már bejelentett: az alaptörvény módosításáról szóló javaslatot nyújt be a parlamentnek. A baloldali ellenzéki pártok ezt elutasítják, a Jobbik nem foglalt egyértelműen állást.

A Fidesz-frakció támogatja az alkotmány módosítását. Kósa Lajos szerint soha még miniszterelnök mellett semmilyen kérdésben nem valósult meg olyan politikai egység, mint ami most a magyar kormányfő mögött.

Fodor Gábor határozottan visszautasítja az alaptörvény módosítására tett kezdeményezést, mert az továbbra is értelmetlenül szembemegy az Európai Unióval, élezi a konfliktust, és nincs mögötte választói többség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK