Gulyás Gergely: A Fidesz nemzeti egységben bízik

2016.10.04. 11:58

A Fidesz reméli, nagy többséggel fogadhatja majd el a parlament az alkotmány módosítását, amelyet a kvótanépszavazás után terveznek a kormánypártok – mondta Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes a sajtótájékoztatóján.

A Fidesz az ügyben nemzeti egység létrehozásában bízik, amikor mindenki bizonyíthatja, hogy szemben áll a kötelező betelepítési kvótával – jelentette ki a politikus, aki szerint most egyértelművé fog válni, ki támogatja a kényszerbetelepítést, és ki nem.

Gulyás GergelyFotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás Gergely azt is mondta: a Fidesz elnöksége kedd délután értékeli a vasárnapi referendum eredményét, és megtárgyalják a tervezett alaptörvény-módosítást. A népszavazással, a részvételi adatok értékelésével kapcsolatban azt mondta: nem folyik felelőskeresés a Fideszben. "Nincs ok erre, amikor majdnem 3,3 millió szavazatot sikerült elnyerni." Ez azt jelenti – magyarázta –, hogy több mint 120 ezer szavazattal több támogatást kapott a nemleges álláspont, mint amennyit a Fidesz és a Jobbik az előző választáson együttesen elért. Vagyis voltak olyan baloldali szavazók, akik nem követték saját pártjuk iránymutatását, részt vettek a referendumon, és támogatták a kormány álláspontját.

Kocsis Máté munkáját elismerik

A részvételt illetően külön védelmébe vette a VIII. kerület – ahol alacsony volt a részvétel – polgármesterét, Kocsis Mátét (Fidesz-KDNP). Szavai szerint a balliberális média egy részében ellene folytatott "sajtóhadjáratnak" semmilyen alapja nincs, az ő budapesti Fidesz-elnöki tevékenységét a kormánypártban osztatlan elismerés övezi, Józsefvárosban pedig egyébként mindig alacsony a részvétel.

A bojkott ellenére

Az érvénytelenséggel kapcsolatos vitákat a frakcióvezető-helyettes másodlagosnak nevezte, a referendum célja ugyanis egyértelműen az volt – mondta –, hogy a kormány kapjon olyan felhatalmazást, amely a brüsszeli tárgyalásokon segít megakadályozni a felső korlát nélküli, kötelező betelepítési kvóták elfogadását. Ehhez a célhoz közelebb jutottunk az elért eredménnyel” – jelentette ki. Nagy eredmény szerinte, hogy például a baloldali bojkottfelhívás ellenére 44 százalékos volt a részvétel, a választók 40,5 százaléka érvényes voksot adott le, ezek közül pedig több mint 98 százalék volt a nem szavazatok aránya.

Erős demokratikus felhatalmazás

„A magyar kormánynak minden más kormánynál erősebb demokratikus felhatalmazást ad a népszavazás eredménye, függetlenül attól, hogy nem értük el az érvényességi küszöböt” – mondta Gulyás Gergely.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK