A DK szerint megszavazta a miniszterelnök a kvótákat

Vágólapra másolva!
A DK azt állítja, hogy az Európai Tanács elnöke hivatalos levélben erősítette meg, hogy februárban Orbán Viktor is megszavazta a kvótákat, amikor igennel voksolt a testület erről szóló határozatára. Orbán Viktor szerint azonban rászedték, kicselezték az országot egy bonyolult európai jogalkotási rendszerben.
Vágólapra másolva!

Gréczy Zsolt közölte, pártjuk ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba Donald Tuskhoz, az ET elnökéhez fordult az ügyben. A válaszlevél szerint a miniszterelnököket és elnököket tömörítő Európai Tanács egyhangúlag fogadta el a határozatot, vagyis – tette hozzá – a dokumentumot Orbán Viktor is aláírta.

A DK szerint Orbán Viktor magyarázattal tartozik az országnak, hogy miért kezdeményezett népszavazást a saját döntése ellen.

Orbán Viktor szerint azonban

a migránsok kötelező befogadását előíró kvóták ügyében egész Magyarországot becsapták.

A kormányfő legutóbb a bécsi migrációs csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón beszélt erről, és úgy fogalmazott, rászedték, kicselezték egy bonyolult európai jogalkotási rendszerben. Mint mondta, az Európai Tanács heves viták után kétszer is írásban döntött arról, hogy a kvótarendszer csak önkéntes lehet, ezzel szemben az Európai Bizottság később mégis megindított egy ezzel ellentétes jogalkotási folyamatot, ami átment az Európai Parlamenten, és bekerült a miniszteri tanács elé, a javaslat elfogadásához pedig ebben az esetben már elég volt a minősített többség, így Magyarország egyedül nem akadályozhatta meg azt.