Az alaptörvény tervezett módosítása kizárja az uniós norma alapján való befogadást, és megtiltja a csoportos betelepítést is. 

Az Origo információi szerint a kormány az alábbi alaptörvény-módosítás támogatását kéri majd a parlamenttől: A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az OGY által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés. (XIV. cikk, új kettes bekezdés). 

Ez tehát duplán erős szabálynak számít, mert kizárja az uniós norma alapján való befogadást, hiszen csak magyar hatóságok dönthetnének erről, és megtiltja a csoportos betelepítést is – ami a tervezett uniós kvótarendszer lényege lenne. 

FRISSÍTÉS: Orbán Viktor a sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy valóban ez az egyik tervezett módosítás.

Nagy többséget vár a Fidesz

A Fidesz reméli, nagy többséggel fogadhatja majd el a parlament az alkotmány módosítását, amelyet a kvótanépszavazás után terveznek a kormánypártok – mondta Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes délelőtt. A Fidesz az ügyben nemzeti egység létrehozásában bízik, amikor mindenki bizonyíthatja, hogy szemben áll a kötelező betelepítési kvótával – jelentette ki a politikus. Azt is mondta – utalva arra, hogy ellenzéki támogatás is kell az alkotmánymódosításhoz –, hogy most egyértelművé fog válni, ki támogatja a kényszerbetelepítést, és ki nem.

Gulyás Gergely bízik benne, hogy nagy többséget kap a tervezett módosításFotó: Szabó Gábor - Origo

Mint arról korábban beszámoltunk, kedden tárgyalt a Fidesz elnöksége és a kormánypárt frakciója az alaptörvény módosításának szövegéről. 

Orbán jelentette be

Orbán Viktor a kötelező kvótáról szóló népszavazás után hétfőn megismételte, amit vasárnap esti beszédében már bejelentett: az alaptörvény módosításáról szóló javaslatot nyújt be a parlamentnek. A baloldali ellenzéki pártok ezt elutasítják, a Jobbik nem foglalt egyértelműen állást.

Elsőként Orbán Viktor jelentette be a tervezett módosítástFotó: Polyák Attila - Origo

A Liberálisokat vezető Fodor Gábor határozottan visszautasította az alaptörvény módosítására tett kezdeményezést, mert az szerinte továbbra is értelmetlenül szembemegy az Európai Unióval, élezi a konfliktust, és nincs mögötte választói többség.

A Fidesz-frakció támogatja az alkotmány módosítását. Kósa Lajos szerint soha még miniszterelnök mellett semmilyen kérdésben nem valósult meg olyan politikai egység, mint ami most a magyar kormányfő mögött.