Kevesebb a kórházi fertőzés

2016.10.05. 10:47

Egy év alatt öt százalékkal csökkent a számuk Magyarországon, és a kórházak jelentési fegyelme is folyamatosan javul.

Az országos járványügyi központ legfrissebb adatai alapján, a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően három nagy fertőzéstípus, a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, illetve az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések összesített esetszáma 2014-hez képest 2015-re 5 százalékkal csökkent.

Magyarországon minden kórház számára kötelező bizonyos fertőzéstípusok előfordulásának a bejelentése. Az ÁNTSZ szerint a jelentési fegyelem folyamatosan javul, így egyre átfogóbb a kép az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről. 

Csökkent a kórházi fertőzések számaForrás: BSIP/BELMONTE / BSIP/Belmonte

A tisztiorvosi szolgálat közleménye szerint Magyarország jelentőrendszere az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vonatkozásában fejlettnek és széles körűnek számít egész Európában.

A kontinens különböző országaiban általában különböző módszertanokat alkalmaznak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felügyeletére. Egyes európai áttekintések alapján a hazai adatok átlagosnak mondhatók. A nagy járványügyi jelentőségű, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések előfordulását tekintve Magyarország Finnország és Németország között helyezkedik el – áll az ÁNTSZ közleményében.