Döntött a kormány az alaptörvényről

2016.10.05. 16:00

Nem lehet idegen népességet betelepíteni Magyarországra – így döntött a kormány a szerdai ülésén az alaptörvény módosításával kapcsolatban, tudta meg az Origo. A Századvég felmérése szerint a megkérdezettek több mint kétharmada támogatja a módosítást. A miniszterelnök egyeztetne a módosításról a pártokkal.

„A magyar állam területére idegen népesség nem telepíthető be” – az Origo úgy tudja, ez a kormányülés döntése. 

Trócsányi: Uniós gyakorlatot is figyelembe vettünk

Az ország nemzeti, alkotmányos identitását védelmező alaptörvény-módosításról tárgyalt szerdai ülésén a kormány, amelynek pontosított változatát hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé – közölte az igazságügyi miniszter. Trócsányi László kifejtette, hogy a változtatás olyan, az alkotmányos identitásunkat tartalmazó keretet rögzít majd, amely érinti a területet, a lakosságot, a népességet, az állami berendezkedést és az államformát. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy  eurokonform változtatás készül,  a kormány ugyanis fontosnak tartja uniós tagságunkat.

Trócsányi László: Más uniós tagállami gyakorlatot is figyelembe vettünkForrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter a kormányülés szünetében azt is elmondta, hogy a kezdeményezést kellő előkészítés előzte meg, amelynek során más tagállamok gyakorlatát is figyelembe vették. Példaként olyan franciaországi és németországi alkotmánybírósági döntéseket hozott, amelyek kimondták, hogy az uniós jognak meg kell hajolnia a tagállami alkotmányok előtt.

Orbán: Parlamenti rásegítés kell

Mint arról korábban beszámoltunk, október 17-én lehet a vitanap az alaptörvény-módosításról, november 8-án lehet a szavazás, november közepén léphet életbe. Orbán Viktor szerint új egység jött létre, a népszavazásnak nincs közjogi következménye, ezért parlamenti rásegítés kell. Kósa Lajos szerint ha az ellenzék tartja magát ahhoz, amiket korábban mondott, meglesz a kétharmad a módosításhoz.

A magyarok többsége elvárja az Európai Uniótól, hogy a referendum után figyelembe vegye a választók ott megfogalmazott akaratát – derült ki a Századvég felméréséből. Az alkotmány módosításának tervét 68 százalék támogatja. 54 százalék elégedett a népszavazás eredményével.

Orbán Viktor miniszterelnök: Új egység jött létreForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán egyeztetne a pártokkal

Az alaptörvény sikeres módosítása érdekében

Orbán Viktor kormányfő kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökével 

- közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Előzőleg Vona Gábor, a Jobbik elnöke kért egyeztetést Orbántól, mondván: az alkotmánymódosításhoz egyedül pártja tudja biztosítani a kétharmados támogatást.

Havasi Bertalan az MTI-nek kifejtette, hogy a 98 százalékos többség akarata kötelezi Magyarország kormányát is, ezért kezdeményezték az alaptörvény módosítását; "ez 3,3 millió ember akaratán nyugszik". Több ez, mint bármilyen párt vagy pártszövetség szavazóbázisa a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad történetében"  - tette hozzá.

A megbeszélések előkészítésével Gulyás Gergelyt, a Fidesz alelnökét, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnökét bízta meg Orbán Viktor - közölte Havasi Bertalan.

MSZP: nincs felhatalmazás

Az MSZP közleményében azt írta, Orbán Viktor miniszterelnök érvénytelen népszavazás után, a többség felhatalmazása nélkül akar alaptörvényt módosítani, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig máris asszisztál ehhez. Azt is írják: Vona Gábor azzal az Orbán Viktorral készül tárgyalóasztalhoz ülni, akit két napja még lemondásra szólított fel.

Létrejött egy új egység

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt azt kéri a kormánytól, hogy szerezzen érvényt a magyar emberek akaratának közjogi és politikai értelemben, itthon és Brüsszelben egyaránt a betelepítési kvóta ügyében. Hollik István a Fidesz és a KDNP véleményét ismertetve azt mondta, hogy a vasárnapi népszavazáson létrejött egy új egység Magyarországért. Az érvényesen szavazók 98 százalékának egybehangzó akarata az, hogy ne legyen kényszerbetelepítés, kötelező betelepítési kvóta.

A KDNP-s politikus szerint ez az új egység pártok feletti, nemzeti ügynek tekinti a betelepítés elleni kiállást, és kiáll Magyarország szuverenitásáért, elutasítja a brüsszeli bevándorláspolitikát és a kvótát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK